BIST 9.537
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.489,04
HABER /  GÜNCEL

İşverenden yumurta dondurma yardımı: Çocuk mu kariyer mi?

Apple ve Facebook iş yaşamı nedeniyle çocuk sahibi olmayı erteleyen kadın çalışanlara yumurta dondurma yardımı veriyor. Peki bu uygulama, kadınların "çocuk mu kariyer mi?" ikilemini çözmeye yardımcı olabilir mi?

Abone ol

ABD medya kuruluşu NBC, Facebook'un, kadın çalışanlarının yumurtalarını dondurmak istemeleri halinde masrafları karşılamakta yardımcı olduğunu bildirdi. Apple da aynı yardımı Ocak ayında başlatmayı düşünüyor.

Bu iki teknoloji devi, bu uygulamayı başlatan ilk ABD firmaları.

Peki işverenlerin ödemenin en azından bir kısmını yüklenmeleri, kadınlar için açılan bir özgürlük alanı mı gerçekten?

Bu soruya verilen yanıtlar çeşitli.

Stanford Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Clayman Enstitüsü'nden sosyolog Shelley Correll, Associated Press haber ajansına, "Kadınlara doğurganlıklarının zamanlaması konusunda daha fazla kontrol olanağı sağlayan herşey çalışan kadınlara yardımcı olacaktır" diyor.

Correll, "Kariyerinizi oluşturmak için iş hayatında geçirdiğiniz en önemli zamanlar, genelde kadınlar için doğurganlık dönemleri ile denk geliyor. (Bu uygulama) kadınların doğurganlığını ileriye atarak bu durumu potansiyel olarak çözebilir" diyor.

Anne olmak sorunlu birşey mi?

Ancak bazı feministler uygulama konusunda endişeli.

Kadın hakları için çalışan bir grup olan Fawcett Society'den Daisy Sands, "Bu tür bir uygulamanın tehlikesi şu: Şirketler kadınların, işyerinde başarılı olabilmeleri için, çocuk sahibi olmayı ertelemeleri gerektiği sinyalini veriyor - hatta bu fikri teşvik ediyor" diyor.

Sands, "Gerçek hayatta muhtemelen çok az kadın bundan faydalanacaktır ve bu uygulama yine ne zaman çocuk sahibi olunacağına karar verme ve buun onların kariyerlerine olan etkisi konusundaki yükü kadınlara bırakıyor" diyor ve bu uygulamanın yapısal sorunların çözülmeyeceğine de işaret edebileceğini söylüyor:

"Şu anda 20'li yaşlarındaki kadınlar için erkeklerle aralarındaki ücret farkının kapanmaya yakın olduğunu söyleyebiliyoruz. Ama 30'larındaki kadınlar için bu fark açılıyor ve bunun sebebi çocuk sahibi olmaları. Çocuk sahibi olduktan sonra çoğunluğu işteki kıdemlerinden daha aşağıda çalışmaya ve daha az ücrette çalışmaya zorlanıyor. Bunun nedeni daha önce yaptıkları işin onlar için müsait olmaması."

Sands yumurta dondurmanın bu duruma çare olmayacağı görüşünde.

Apple evlat edinme desteği de sunuyor

Konuyla ilgili olarak Facebook açıklama yapmayı reddetti.

Ancak Appl, "Yeni ve daha uzun doğum izni gibi uygulamalarla kadınlar için yardımları genişletmeyi sürdürüyoruz" diyor.

Şirkete göre 'buna geniş kapsamlı kısırlık tedavileri desteğinin bir parçası olan yumurta dondurma ve yumurta saklama da dahil'.

Apple ayrıca çalışanlar için bir evlat edinme destek programı da sunuyor. Şirket, "Apple'da çalışan kadınları hayatlarının en iyi işlerini çıkarabilmeleri ve aynı zamanda sevdiklerine özen gösterebilmeleri ve ailelerini yetiştirebilmeleri için güçlendirmek istiyoruz" diyor.

Fakat bu yardım kadınlara hangi mesajı veriyor?

Executive Coaching isimli bir firma kuran Geraldine Gallacher özellikle hukuk ve bankacılık sektörlerinde çocuk sahibi olduktan sonra işe dönen kadınlara danışmanlık veriyor.

Gallacher'a göre bu uygulama anne olmanın sorunlu birşey olduğuna dair fikri güçlendiriyor.

'İnsan doğasına müdahale'

Ona göre bu uygulama "insani bir soruna yüksek teknolojili bir çözüm."

Gallacher "(İşin) örgütlenmesini değiştirmektense insanın doğasını değiştirmeye çalışıyor" diyor.

Gallacher'a göre şirketlerin işe geri dönen annelere yardımcı olabilmesinin yolu çalıştıkları saatler konusunda onlara daha fazla özgürlük tanımak.

Genelde erkeklerin çalıştığı teknoloji alanında şirketlerin yaptığı bu tür hamleler, kadınları bu sektörlere çekmeye yetecek mi? Gallacher'a göre hayır.

Ancak Facebook ve Apple sadece yumurta dondurma yardımı değil, başka ek yardımlarla da kadınları sektöre çekmek için üzerine düşeni yaptığını düşünüyor.