BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,35
HABER /  GÜNCEL

İsrail 16 bin yedek askeri daha göreve çağırdı

İsrail ordusu Gazze harekâtına destek için 16 bin yedek askerin daha göreve çağırıldığını açıkladı. Ülkenin Başbakanı Netanyahu ise, 'Tünellerinin imhası hedefine birkaç güne ulaşacağız' dedi. Filistin'de hayatını kaybedenlerin sayısıysa 1400'e yaklaştı.

Abone ol

İsrail ordusu Gazze harekâtına destek vermesi için 16 bin yedek askerin daha göreve çağırılığını açıkladı.

Çağrı, Gazze'deki İsrail saldırılarının yoğunlaştığı ve 116 Filistinlinin daha öldürüldüğü günde geldi. Böylece 23 gündür devam eden İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1400'e yaklaştı. Şu ana kadar İsrail ordusundan ise 56 asker öldü.

Son yedek asker çağrısıyla birlikte İsrail ordusunun Gazze harekâtının başlamasından bu yana silah altına aldığı yedek asker sayısı da 86 bine yükseldi.

Ülkenin Başbakanı Binyamin Netenyahu ise, Hamas'ın tünel sisteminin imha edilmesi hedefine çok yaklaştıklarını belirtti.

Netanyahu başkanlığında dün toplanan İsrail bakanlar kurulu, "Gazze harekâtına devam" kararını aldı.

Okulun vurulması soruşturulacak

Kuruldan aynı zamanda dün sabaha karşı gerçekleşen saldırılarda vurulan Birleşmiş Milletler (BM) yönetimindeki okulun vurulması konusunun da soruşturulması kararı da çıktı.

Binlerce Gazzelinin sığınak olarak kullandığı BM okulu İsrail tankları tarafından vurulmuş ve saldırıda en az 16 kişi hayatını kaybetmişti.

BBC'ye konuşan İsrail hükümeti sözcüsü Mark Regev, "Konu soruşturulacak. Eğer İsrail ordusunun açtığı sorumsuz bir ateş varsa özür dileyeceğiz" dedi.

Regev, okulun İsrail tarafından açılan ateşle vurulup vurulmadığının hâlâ net olmadığını ifade etti.

BM Genel Sekreteri saldırıyı sert bir dille kınadı ve "Bu olayın hiçbir şekilde izahı olamaz. Sorumlular mutlaka hesap vermeli" dedi.

Daha önce gelen açıklamalarda BM yetkilileri okulda sivillerin barındığı konusunda İsrail'i en az 17 kez uyardıklarını söylemişlerdi.

Gazze'de BM kontrolündeki sivil barınakların koordinatları İsrail ordusu ile paylaşılıyor ve bu bölgelerin hedef alınmaması talep ediliyor.

BM Güvenlik Konseyi acil toplanıyor

Gazze'de ölü sayısı artarken BM Güvenlik Konseyi Ürdün'ün talebiyle bugün acil bir toplantı yapacak.

Toplantıda Ürdün'ün önerisi olan 'İsrail'in Gazze'den derhâl geri çekilmesi' çağrısı görüşülecek.

Hamas ve İsrail'in taleplerinin değişmemesi, Mısır'ın başkenti Kahire'deki ateşkes görüşmelerinin de tıkanmasına yol açmış durumda.

Hamas, herhangi bir ateşkes için Gazze'deki ablukanın kalkacağına dair garanti verilmesini istiyor.

İsrail ise, ateşkes ilan edilse dahi Gazze'deki tünellerin imhasına devam etmek istediğini belirtiyor.