BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,60
HABER /  GÜNCEL

İspanya alkol yasaklarını genişletiyor

İspanya gençler arasında alkol tüketimini azaltmak için tedbirler içeren yeni bir yasal düzenleme paketi hazırladı. Pakette, çocukları alkol tüketen ailelere ceza kesilmesinden televizyonda alkol reklamlarına sınırlamaya kadar birçok önlem var.

Abone ol

İspanya gençler arasında alkol tüketimini azaltmak için tedbirler içeren yeni bir yasal düzenleme paketi hazırladı.

Pakette, çocukları alkol tüketen ailelere ceza kesilmesinden televizyonda alkol reklamlarına sınırlamaya kadar birçok önlem var.

Yeni yasa teklifinde 16 yaşından küçük çocukların birden fazla kez sarhoş bulunmaları halinde ailelerine 430 dolarlık para cezası kesilmesi öngörülüyor.

18 yaşından küçüklere alkollü içecek satışı yaptığı tespit edilen işletmeler için de cezalar artırılıyor.

Düzenlemeyi ihlâl ettiği tespit edilen işletmelere 860 bin dolara varan cezalar kesilebilecek.

Temel amacının 18 yaşından küçükleri alkolden korumak olduğu belirtilen düzenleme kapsamında, okulların çevresindeki 100 metrelik alanda alkollü içecek reklamı yapmak da yasaklanacak.

Henüz üzerinde uzlaşıya varılmasa da İspanya hükümeti televizyonda alkollü içecek reklamlarının da yasaklanması olasılığı üzerinde durmaya devam ediyor.

Şişelere sağlık uyarısı

Getirilen yeni düzenlemeler arasında sağlık uyarıları da var.

Tasarı kabul edilirse İspanya'da satış yapan alkollü içecek firmaları şişelerin üzerine sigara paketlerindekine benzer uyarı etiketleri yapıştırmak zorunda kalacak.

İspanya'da ailelerinden aldıkları harçlıklarla geçinen gençler, genellikle organize ettikleri ev partilerinde tasarruf yapmak için meşrubatlarla alkollü içecekleri karıştırarak ucuz kokteyller yapıyor.

İspanya hükümeti tarafından yürütülen bir kamuoyu araştırması, yaşları 14 ile 18 arasında değişen gençlerin yüzde 62'sinin yılda en az bir kez bu tür öğrenci partilerine katıldığını gösteriyor.

İngiliz The Times gazetesine konuşan İspanya Sağlık Bakanlığı sözcüsü, Avrupa genelindeki trendleri de takip ettiklerini söyleyerek "Diğer ülkelere de öncülük yapabilecek türden bir yasal düzenleme hazırlamak istedik. Reşit olmayan gençler arasında alkol tüketimi İspanya'da giderek büyüyen bir sorun" dedi.

Alkol bağımlılığının tedavisi üzerine çalışan Capistrano kliniğinden Jose Maria Vazquez Roel ise, ülkede alkollü içeceklerin ucuz olması nedeniyle İspanyolların yaklaşık yüzde 10'unun alkol sorunu olduğunu belirtiyor.