BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.422,70
HABER /  GÜNCEL

İran: Happy dansçılarına hapis ve kırbaç cezası

Happy müziğiyle Tahran sokakları ve çatılarında dansettikleri video klibiyle Şeriatı ihlal etmekten suçlu bulunan üç kadın ve üç erkek, bir yıla kadar hapis ve 91 kırbaç cezasına çarptırıldı. Ancak cezalar üç yıl ertelendi.

Abone ol

Happy şarkısının video klibinde dansettikleri gerekçesiyle tutuklanan altı İranlıya, bir yıla kadar hapis ve 91 kırbaç cezası verildi.

Avukatlarının verdiği bilgiye göre, altı kişinin cezaları üç yıl ertelendi; yani bu süre içinde yeni bir suçtan hüküm giymedikleri takdirde cezaevine gitmeyecekler.

Videoda üç erkek ve başları açık üç kadın, Tahran sokaklarında ve çatılarında dansederken görülüyor.

YouTube'a konan video altı ay içinde bir milyonu aşkın kişi tarafından izlendi.

İran Wire'a konuşan avukat Farşid Rofugaran, altı kişiden birinin bir yıl, diğerlerinin altışar ay hapis cezası aldığını söyledi.

"Tahranlı olduğumuz için mutluyuz" videosu Mayıs ayında 150 bini aşkın kişi tarafından izlenince İranlı yetkililerin dikkatini çekmişti.

Video klibinin yapımında rol alan kişiler, İran polisi tarafından, karşı cinsten kişilerle dansetmeyi ve kadınların başı açık dolaşmasını yasaklayan Şeriat kurallarını çiğneme suçlamasıyla tutuklandı.

Teşhir edildiler

Daha sonra devlet televizyonuna çıkarılan altı kişi, yanıltıldıklarını, Happy klibini bir deneme çekimi zannıyla yaptıklarını söyledi.

Happy dansçılarının tutuklanması, uluslararası insan hakları gruplarının tepkisine yol açtı ve sosyal medyada serbest bırakılmaları için kampanyalar başlatıldı.

Happy şarkısıyla bu yıl Oscar'a aday gösterilen Pharrell Williams da, protestoya katılanlar arasındaydı.

Williams, Facebook sayfasına "Bu çocukların mutluluk yaymaya çalışırken tutuklanması üzücü ötesi" diye yazmıştı.