BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.508,15
HABER /  GÜNCEL

Irak'ın yeni cumhurbaşkanı Fuad Masum

76 yaşındaki Kürt siyasetçi, Meclis'te 269 milletvekilinin 211'inin oyunu alarak göreve seçildi. Irak'ta cumhurbaşkanının seçilmesi, yeni hükümetin kurulması için de olumlu bir adım olarak görülüyor.

Abone ol

Irak'ın yeni cumhurbaşkanı Kürt kökenli Fuad Masum oldu.

Fuad Masum, Meclis'te yapılan seçimin ikinci turunda 269 oyun 211'ini alarak göreve seçildi. Masum'un rakibi Berham Salih ise 17 oyda kaldı.

Kürdistan Yurtverler Birliği (KYB) üyesi olan 76 yaşındaki Masum, Celal Talabani'nin yerini alacak.

KYB'nin lideri de olan Talabani 17 Aralık 2012'de başkent Bağdat'ta beyin kanaması geçirmiş ve 18 ay boyunca Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi görmüştü.

Talabani, tedavisinin ardından geçen Irak'a dönmüştü.

Irak'ta, Saddam Hüseyin dönemi sonrası farklı etnik ve dini gruplar resmi olmayan bir uzlaşı kapsamında iktidarı paylaşıyor.

Ülkede 2003 yılından beri Cumhurbaşkanı Kürt, Başbakan Şii, Meclis Başkanı ise Sünni.

Gözler yeni kabinede

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kuzeyde ve doğuda birçok kentte kontrolü ele geçirmesi, Irak'ın geleceğine yönelik kaygıları daha da artırmıştı.

Ülkede 30 Nisan'da yapılan genel seçimler sonrası yeni hükümet hala kurulabilmiş değil.

Başbakan Nuri el Maliki'in Şii bloku seçimlerden birinci sırada çıkmıştı. Ancak bu blok Meclis'te çoğunluğu sağlayamadı.

Irak'ın Sünni ayaklanması nedeniyle bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bir dönemde Maliki Sünnileri dışladığı gerekçesiyle eleştirilere hedef oluyor.

Bazı siyasetçiler Maliki dışında bir başbakanının seçilmesi çağrısında bulunuyor.

Maliki ise Sünni gruplara yönelik ayrımcılık yaptığı iddialarını reddediyor.

Uzmanlar Irak'ta Meclis Başkanı'nın da sonra yeni cumhurbaşkanının da seçilmesini, yeni kabinenin kurulması için olumlu bir adım olarak görüyor.

Ülkede 15 Temmuz'da da Sünni siyasetçi Selim Ceburi Meclis Başkanı seçilmişti.