BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,98
ALTIN 2.423,95
HABER /  GÜNCEL

Irak: İran IŞİD'e karşı mücadeleden dışlanmamalıydı

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi, İran'ın Paris'teki IŞİD örgütüne karşı mücadele zirvesini eleştirdi ve 'İran da davet edilmeliydi' dedi. Caferi, "İran bizim komşumuz. IŞİD'e karşı bize yardım etti ve burada da olması gerekiyor" diye konuştu.

Abone ol

Irak Dışişleri Bakanı, İran'ın Paris'te düzenlenen Irak - Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı mücadele zirvesini eleştirdi ve 'İran da davet edilmeliydi' dedi.

Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi Batılı güçlerin İran'la temasa geçmeme kararını 'üzünütü verici' olarak yorumladı.

Paris'te düzenlenen zirvede 30 ülke IŞİD'e karşı mücadeleye destek vereceğini

Washington, yürürlüğe konacak plan için ABD'nin İran'dan da destek istediği iddialarını yalanlamıştı. Beyaz Saray ne İran'la ne de Suriye'yle herhangi bir işbirliğine gidilmeyeceğini söylüyor.

İran ve Suriye Irak'ın en uzun sınırlara sahip komşuları konumunda. Ancak her iki ülke iktidarının da ABD'yle ilişkileri oldukça zayıf.

Paris'teki zirvede Irak ve Suriye'de geniş bölgeleri kontrolü altına alan IŞİD'e karşı girişilecek mücadelenin stratejisi oluşturulmuştu.

ABD istihbarat servisi CIA IŞİD'in Suriye ve Irak'ta toplam 21 bin ila 30 bin militanının olduğunu öngörüyor.

'İran bizim komşumuz'

Paris zirvesinin ardından konuşan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi,"İran'ın burada olmamasından dolayı üzgünüm" dedi.

"İran bizim komşumuz. IŞİD'e karşı mücadelede bize yardım etti ve burada da olması gerekiyordu" diye konuşan Caferi, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak ne yazık ki zirveye ülkeleri davet eden biz değildik."

IŞİD'le mücadele stratejisinin çerçevesini de değerlendiren Caferi, "Herhangi bir yabancı ülke birliğinin ne Irak'ta ne de Suriye'de IŞİD'e karşı kara operasyonlarına katılmasını beklemiyorum" dedi.

ABD, Suriye'de Beşar Esad rejimini destekleyen İran ile işbirliği yapılmasının mümkün olmadığını ifade ediyor.

Ancak İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Pazartesi günü yaptığı açıklamada "ABD Irak'taki büyükelçisi aracılığıyla bizim yardımımızı istedi. Ben de 'Hayır' dedim. Çünkü ABD Pakistan'da yaptığı gibi Irak ve Suriye'de de herhangi bir yetki almadan istediği yeri bombalamak istiyor" dedi.

Paris zirvesine katılmayan bir diğer ülke de Suriye'ydi.

Öte yandan Fransa Irak üzerinde keşif uçuşlarına başladığını açıkladı. Daha önce İngiltere de Irak üzerinde 'istihbarat amaçlı' uçuşlar yaptığını söylemişti.