BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,64
HABER /  GÜNCEL

İnsan ’ney’dir

Neyzen Serkan Özkan, ney geleneğini günümüze taşıyan bir köprü olan tasavvuf kültürünün, “İnsan, Ney’dir” dediğini ifade etti.<br/>Neyzen Se...

Abone ol

Neyzen Serkan Özkan, ney geleneğini günümüze taşıyan bir köprü olan tasavvuf kültürünün, “İnsan, Ney’dir” dediğini ifade etti.
Neyzen Serkan Özkan, Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Adana Şubesi’nde, ney dinletisi sunumu ve “İnsan Ney’dir” konulu konferans verdi. “İnsanın kim olduğu” sorusunun nesiller boyunca insanoğlunun sorduğu bir soru olduğunu söyleyen Özkan, insan olmanın anlam ve amacının zaten bu sorulara aranan cevaplarda yattığını söyledi. Ney geleneğini günümüze taşıyan bir köprü olan Tasavvuf kültürünün “İnsan Ney’dir” dediğini belirten Özkan, “Neyin şekli, 1’i; Ayırmak yerine birleştirmeyi, bencil olmanın yerine bütünün faydasını düşünmeyi ve nesnel Dünya anlayışımızı manevi değerlerle birleştirmeyi işaret ediyor. İçi dolu kamıştan nasıl ses alamazsak, insanın da içi kibir, öfke, cehalet, korku, olumsuz düşünce gibi sınırlayan duygularla dolu olduğu sürece ne mutlu olacak ne de mutlu edebilecek” dedi. Neyzenin, aynı zamanda varlığın sırrını kavramaya çalışan bir öğrenci olduğunu vurgulayan Neyzen Özkan, neyzenlerin herhangi bir enstrümantalistten farkının bu yönü olduğuna dikkat çekti. İnsanın kim olduğu ve bu birleştirmenin nasıl başarılabileceği hakkında Mevlana’nın sözlerini aktaran Özkan, şöyle devam etti, “Der ki, ’Kamış nasıl sazlıktan koparılıp, fazlalıkları atılıp, üzerine yedi delik açılarak ney haline getirilir ve bir neyzenin elinde değerli bir nesneye dönüşürse, insan da sıradan ve herhangi biriyken, fazlalıktan kurtulup yeteneklerini ortaya çıkarır ve bunu takip eden bir yaşama sahip olursa, değerli bir varlığa dönüşür.’ Peki, ’İnsan, ruhunu eğitmenin yolunu nasıl bulacak’ dersek, aramanın bile bu anlamda yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Mevlana’nın söylediği gibi, neyi arıyorsak, o’yuz. Arayan bulur."
Yoğun katılımlı geçen konferansın ardından Neyzen Serkan Özcan, katılımcılarla birlikte, bir saatlik Orff metotlu ritim atölyesi yaptı.
(İHA)