BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İngiltere: Emeklilere 'ne kadar yaşarsınız' danışmanlığı

İnsanların genellikle ne kadar uzun yaşayabileceklerini hesaplayamadıkları için ömürlerinin sonunda yoksulluğa düştüğünü söyleyen İngiliz bakan yardımcısı, emeklilere kaç yaşına kadar yaşayabilecekleri konusunda danışmanlık sağlanacağını söyledi.

Abone ol

İngiltere'de bir bakan yardımcısı, emeklilere kaç yıl ömürleri kalmış olabileceği konusunda rehberlik sunulabileceğini söyledi.

Emeklilerden sorumlu bakan yardımcısı Steve Webb insanların genellikle ne kadar uzun yaşayabileceklerini hesaplayamadıkları için ömürlerinin son kısmını yoksulluk içinde geçirdiğini söyledi.

Webb'e göre insanların yaşam süresi hakkında, cinsiyet, yaşadıkları yer, yaşam tarzları gibi çok sayıda faktör gözönüne alınarak daha doğru tahminler yürütülebilir.

Bakan yardımcısı Webb, bu bilginin insanlara, mali planlarını daha iyi yapma imkanı vereceğini söyledi.

Webb, "Elimizde çok veri yok. Belki de dedemiz ve ninemizin ne kadar yaşadığına bakabiliriz, ama onların yaşadığı yıllara göre ortalama insan ömrü uzadı. Dolayısıyla zaten gayet genel ortalamalara dayanan bu hesaplar yanlış çıkabilir" diye konuştu.

Liberal Demokrat partili bakan yardımcısı, bütçede emeklilere bu konuda yüzyüze danışmanlık sağlanması için bir fon ayrılacağını kaydetti.

Bu danışmanlığın emekli sandıkları tarafından karşılanacağını ve yaşam beklentisi konulu görüşmelerin hassasiyetle yürütüleceğini de sözlerine ekledi.

Bakan yardımcısı "Bu konuda İngilizliğin ve utangaçlığın lüzumu yok" diye konuştu.

Webb'in açıklamalarına ilk tepki bir özel emeklilik fonundan geldi.

Tower Watson şirketinin tanışmanlarından David Robbins hükümetin yaşam süresi tahminlerindeki "belirsizliği" kabul etmesi gerektiğini söyledi ve "Beklentiler yanlış çıkabilir ve zaten her halükarda sadece ortalama bir fikir verirler" dedi.

Aslında yaşam beklentisi tahminleri zaten emeklilerin gelir sağlamak için yaptığı yatırımlara verilen faizleri ve hayat sigortası primlerinde dikkate alınıyor.

İnsanların yaşam beklentisi hızla yükselirken uzayan emeklilik döneminde yapılacak mali düzenlemeler giderek daha çok önem kazanıyor.

Tahminlere göre İngiltere'de bu yıl doğan bir kadın, dört yıl önce doğmuş bir kadından ortalama olarak bir yılı aşkın bir süre daha uzun yaşayacak.

Erkekler için bu fark daha da büyük ve 17 ay.

İngiltere hükümetiinin parlamentodan geçirdiği son Emeklilik yasası ile devlet emekliliği 2026 ile 2028 yılları arasında 66'dan 67'ye çekiliyor. Oysa bunun sekiz yıl daha sonra yapılması öngörülmüştü.