BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

92lik dedenin cebinden çıkan şey

Sıradan bir trafik kazası değil bu. Bir asra tanıklık eden yaşlı adamın geride bıraktığı anılar bu haberi farklı kılıyor.

Abone ol

Trafik kazası Bursa'da canlı bir tarihi yok etti. Atatürk 92 yaşına çok şey sığdırmış Şemsi Aksıray. Kurtuluş Savaşı ve Atatürk'ün kente gelişi gibi önemli olaylara tanıklık etmiş.

BursaRay Küçüksanayi İstasyonu karşısındaki otobüs durağında ayağı takılan ve belediye otobüsünün altında kalarak hayatını kaybetti.

Kazanın ardında yaşlı adamın cebinden yerel bir gazetede 2007'de yayımlanmış ''Bir Asrın Tanığı'' başlıklı röportajın kupürü çıktı.

O küpürde neler var?

[PAGE]

  

1. Dünya Savaşı sırasında doğan, asker bir babanın oğlu olan Aksıray'ın hayat hikayesinin anlatıldığı röportajda, yaşlı adamın, işgal yılları ve Kurtuluş Savaşı'na ait hatırladığı anılar ile 14 yaşındayken Atatürk'ün Bursa ziyaretine tanıklık ettiğini, hatta elini öptüğünü, Atatürk'ün de kendisinin saçlarını okşadığını belirten cümleleri yer alıyor.

Sağlık Bakanlığından 1955'te emekli olduğu öğrenilen Şemsi Aksıray'ın röportajda, ''Atatürk Bursa'ya geldiğinde Hünkar Köşkü'nde kalırdı, Temenyeri'nde. Bizim evimiz de köşke çok yakındı. Arkadaşlarımla köşkün karşısına geçip Atatürk'ü zevkle izlerdik'' şeklinde sözleri ile ''Uzun ve sağlıklı yaşamın sırları''na ilişkin önerileri dikkati çekiyor.

Olay yeri ve o küpürden fotoğraflar

[PAGE]

  

[PAGE]

Sağlıklı yaşam sırlarını da anlatmış

[PAGE]

Aksıray o röportajda sağlıklı yaşama dair kendi tecrübelerini aktarmış:

"Ben tek türlü yemek severim. Hamur işlerimi ağzıma bile sürmem. Bol meyve yerim. Sabah kahvaltılarında beyaz peyniri önce bir torbanın içinde lor kıvamına gelene kadar ezerim. Sonra bir kaba koyarım, üzerine sızma zeytinyağı dökerim. Bunu kızarmış ekmeğin üzerine sürerek yerim. Akşamları da bir parça tavuk budunun yanında marul salatası ve biraz da yoğurt yerim. Bazen tavuk yerine balığı tercih ederim. Öğlenleri genelde yemek yemem. Ama zeytinyağlı bir yemek varsa biraz atıştırırım. Bunun yanı sıra vitamin hapı alırım. Ayrıca çiçek balı ve arı sütü ile hazırlattığım karışımı da her öğünde bir kaşık içerim."