BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.435,70
HABER /  MEDYA

91 bin liralık saç teli cezası!

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı, “3 bin 80 yeni saç teli çıkarır” reklamına 91 bin 370 lira ceza verdi. Böylece firmaya saç teli başına 29 lira ceza kesilmiş oldu.

Abone ol

Reklam Kurulu televizyonlarda tanıtımı yapılan şampuan ve saç kremi ürünlerinin reklamlarını yakın takibe aldı.

3 BİN 80 TELİ İSPATLAYAMADI    
Kurul aralık ayı toplantısında ünlü bir saç bakım ürününe ilişkin reklâmlarda yer alan “3 bin 80 yeni saç teli” iddiasının ispatlanmadığı ve kozmetik tanımına uygun olmadığı gerekçesiyle, firma hakkında idari para cezası ve söz konusu reklamlarn durdurulmasına karar verdi. Söz konusu ürüne ait ambalaj üzerinde “saç miktarını artırır” şeklinde tanıtımların yer aldığını tespit eden Reklam Kurulu, firmadan bu iddialarını ispatlamasını istedi. Ancak yapılan inceleme sonucunda firmanın bu iddiaların ispatına yönelik olarak sunduğu belgelerin yetersiz kaldığı ve aranan bilimsel geçerlilik koşullarına uygun olmadığı tespit edildi.

KOZMETİK MEVZUATINA AYKIRI
Toplantıda şampuan ve saç bakım kremi gibi bir kozmetik ürünün “yeni saç çıkarma” iddiasında bulunamayacağı, Kozmetik Mevzuatına tabi olan tüm kozmetik ürünlerinin, insan vücudunun dış kısımlarına uygulanan ve etkileri geçici olan ürünler olması gerektiği, bu nedenle herhangi bir saç bakım ürününün “yeni saç çıkaracağının” veya “saç sayısını artıracağının” iddia edilmesinin kozmetik mevzuatı hükümlerine aykırı olacağına dikkat çekildi.

Ayrıca  söz konusu ifadelerin üniversitelerin ilgili bölümlerinden veya akredite olmuş bir test kuruluşundan alınmış olan bilimsel çalışma veya test sonuçları ile kanıtlanmadığı gerekçeleriyle ceza verilmesine karar verildi. Firmaya reklamlarla ilgili 91 bin 370 lira para cezası kesildi.