BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,98
ALTIN 2.438,45
HABER /  DÜNYA

900 yıllık tarihi camiye sahip çıktılar

İslamiyeti yaymak amacıyla dokuz asır önce Azerbaycan’ın Hınalı köyüne gelen Ebu Müslim’in bıraktığı hatıra, büyük bir titizlikle korunuyor....

Abone ol

İslamiyeti yaymak amacıyla dokuz asır önce Azerbaycan’ın Hınalı köyüne gelen Ebu Müslim’in bıraktığı hatıra, büyük bir titizlikle korunuyor.
Hiçbir evin çatısının olmadığı köyde dikkat çeken Ebu Müslim Mescidi, zorlu tabiat koşullarına rağmen günümüze kadar ayakta kalmayı başardı. Uzun dağ silsilelerinin oluşturduğu sarp bir coğrafya üzerine kurulu köyde, 900 yıl önce inşa edilen mescit, şu an restorasyondan geçiriliyor.
Görevli Behman Zeynalov, “Hınalı’nın en yüksek noktasında bulunan Ebu Müslim Cuma Mescidi’ndeyiz. Ebu Müslim bu mescidi, 12. asırda İslam’ı yaymak için Kafkaslar’a, yani Hınalı’ya geldiğinde inşa ettirdi. Mescit şu an tamir nedeniyle kapalıdır, 2013 yılının sonunda yeniden ibadete açılacak” diye konuştu.
Mescidin o günün şartlarında ezanın daha iyi duyulabilmesi için köyün en yüksek tepesine inşa edildiği belirtildi

DÜNYA ÜZERİNDE KET DİLİNİN KONUŞULDUĞU TEK YER HINALI KÖYÜ
Bölgedeki siyasi baskılar sonucu zaman içinde alfabelerini yitiren köyün ileri gelenleri, dillerini yok olmaktan kurtarmak için Latin alfabesinden yararlanarak 48 harften oluşan bir alfabe oluşturdu.
Hınalık, Azerbaycan’ın Guba bölgesinde yaklaşık 2 bin 500 metre yükseklikte kurulan bir köy.
Köy, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2008 yılında koruma altına alındı. Yaklaşık 5 bin yıllık bir tarihe sahip köyü ziyaret etmek için kişi başı iki manat (5TL) vermek gerekiyor.
2 bin 300 nüfusu olan Kınalı köyü sakinleri, unutulmaya yüz tutmuş Ket dilini konuşuyor. Köyden göç edenlerle beraber bu dili konuşanların sayısı 10 bin olarak tahmin ediliyor. Köyde, okula gidene kadar Ket dili konuşan çocuklar, Azericeyi okula başladıktan sonra öğreniyor.
(İHA)