BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,09
ALTIN 2.308,07
HABER /  SEÇİM

900 sandık için suç duyurusunda bulunuldu

AK Parti Mardin İl Başkanlığı, 7 Haziran seçimlerinde bölge genelinde sadece tek partiye oy çıkan ve seçmen sayısından fazla oy kullanılan 900 sandık ile ilgili suç duyurusunda bulundu.

Abone ol

AK Parti İl Başkanı Mustafa Ataş, söz konusu sandık sonuçlarının inandırıcı olmadığını belirterek, seçim güvenliği ile ilgili tüm tedbirleri almaya çalıştıklarını vurguladı.

Öte yandan, suç duyurusu dilekçesinde deliller toplanıncaya kadar soruşturmanın gizli yürütülmesi de talep edildi.

AK Parti Mardin İl Başkanlığı, 7 Haziran seçimlerinde bölge genelinde sadece tek partiye oy çıkan, hiçbir oyun geçersiz sayılmadığı ve seçmen sayısından fazla oy kullanılan 900 sandıkla ilgili suç duyurusunda bulundu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İl Başkanı Mustafa Aktaş, “HDP dışında hiçbir partiye oy çıkmayan, tek bir geçersiz oyun olmadığı 900 sandık tespit ettik. Seçim İşleri Başkanlığımız bu konuda harekete geçti ve itirazda bulunup, savcılığın harekete geçmesini istedi. Bu sandık sonuçları inandırıcı değil. Tek geçersiz veya yanlış oy kullanma olmaz mı? Sahtekarlık ciddi bir suç” dedi.

Bölgede sandık güvenliği konusunda alınması gereken bütün önlemleri aldıklarını anlatan Ataş, “1 Kasım'daki sandık güvenliğinin 7 Haziran'dan daha iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü 7 Haziran seçimlerindeki tehdit ve baskı bu kez yapılamayacak” diye konuştu.

FAZLA OY ÇIKAN SANDIKLAR

Suç duyusu dilekçesinde ise, Artuklu ilçesine bağlı Küçükkoy Mahallesi’nde kayıtlı 190 seçmen varken, kullanılan oy sayısının 195, Dargeçit’e bağlı Baysun Mahallesi’nde kayıtlı seçmen sayısı 27 iken kullanılan oy sayısının 30, Derik’e bağlı Ahmetli Mahallesi’nde kayıtlı seçmen sayısı 72 iken kullanılan oy sayısının 76 olduğu, Kızıltepe’ye bağlı Timur Mahallesi’nde kayıtlı seçmen sayısı 63 iken kullanılan oy sayısının 67 olduğuna dikkat çekildi.

“CEP TELEFONU SİNYALLERİ ARAŞTIRILSIN”

Bu örnekler ve Mardin’in genelinden de anlaşılacağı üzere, resmi sandık kurulu üyesi kişilerin, kimi bölgelerde kayıtlı seçmen sayısından daha fazla oy kullanılmasına neden olduğuna ve bu yolla seçimlere hile karıştırdıklarına dikkat çekilen dilekçede, şunlar kaydedildi:

“Yine aynı tablodan görüleceği üzere seçimlerde neredeyse tüm seçmenler yüzde 100 oranında seçimlere katılmış gibi gösterilmiştir. Halbuki Türkiye genelinde seçimlere katılım oranı ortalama yüzde 86,38 olarak düşünüldüğünde seçimler zamanında şehir dışında bulunan, hasta olan, ölen veya herhangi bir gerekçe ile sandık başına gidemeyen tüm seçmenlerin yerine de oy kullanıldığı açıkça tespit edilmiştir. Bu nedenle öncelikle seçmen imza föylerinin üzerindeki imzaların oy kullanan kişi ile uyuşup uyuşmadığının tespitini talep ediyoruz.

Yine aynı şekilde seçmen olarak listede kayıtlı kişilerin cep telefonu bilgilerinden GSM sinyal baz istasyonu bilgilerinin celp edilerek, 7 Haziran 2015 günü belirtilen oy kullanma sahasında olup olmadıklarının da tespitini talep ediyoruz. 7 Haziran seçimlerinde Mardin’de yaşanan hukuksuz işlemler konusunda seçmen ve teşkilatlarımızdan çok fazla şikayet gelmiştir. Bu konuda savcılık makamınız tarafından gerek görüldüğü takdirde il, ilçe başkanlarımız ve yöneticilerimiz şahitlik yapabileceklerdir.”

SORUŞTURMAYA GİZLİLİK KARARI DA İSTENDİ

Öte yandan, suç duyurusunda ihtiyati tedbir amaçlı CMK’nın 123. maddesi gereğince seçmen imza föylerine ve sandık sonuç tutanaklarına el konulmasını da talep edilerek, şüphelilerin organize hareket etmesi ve suç delillerini etkilemesi ve ortadan kaldırması ihtimali bulunduğundan deliller toplanıncaya kadar soruşturmanın gizli yürütülmesi talep edildi.