BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.432,43
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

9 işçi 27 aydır göçük altında

Afşin Çöllolar'da yaşanan facianın üzerinden 27 ay geçmesine rağmen hala göçük altında olan işçiler meclis gündeminde.

Abone ol

İşçiler için bir çalışma yürütülüp yürütülmediğini ise CHP'nin Manisa Milletvekili Özgür Özel sordu.

Özel, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması talebiyle şu soruları sordu;

Afşin-Elbistan B Termik Santraline kömür temin edilen Çöllolar Kömür Havzası’nda 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen göçük sonucu 11 madenci hayatını kaybetmiş ancak aradan geçen 2 yıla rağmen hala 9 madencinin cesedine ulaşılamamıştır.

Bu bağlamda;
1. Göçük altında kalan 9 işçiye dair Bakanlığınız aradan geçen 27 ay boyunca ne yapmıştır?
2. 9 madencinin cesetlerinin bulunması için nasıl bir çalışma izlenmektedir.
3. Ölen madencilerin cesetlerinin hala bulunamamış olmasının nedeni nedir?
4. Ailelere konuyla ilgili nasıl bir açıklama yapılmaktadır?
5. Konuyla ilgili açılan soruşturmada Bakanlık bürokratlarınızın da ifadelerinin alınmasına “olur” verilmemesinin nedeni nedir?
6. 11 Madencinin hayatını kaybettiği bu faciayla ilgili bu güne kadar hangi araştırma sonuçlarına varılmıştır? Sorumlular ceza almış mıdır?
7. Afşin’de yaşanan kazada “ticari sır” denilerek verilmeyen olay öncesi ve sonrasını gösteren teknik raporlar, meslek odaları ve kamuoyuyla paylaşılmış mıdır? Paylaşılmamış ise ne zaman paylaşılacaktır?
8. 13 Mayıs 2014 Soma faciası ile ilgili olarak Bakanlık bürokratlarınızın ifadelerinin alınmasına “olur” verilmiş midir/ verilecek midir?
9. TBMM gündeminde olan ve Soma’da ölen madencilerimizin ailelerine çeşitli haklar tanıyan düzenlemeler gerek Afşin, gerekse diğer madenlerde hayatını kaybedenlerin ailelerini de kapsayacak mıdır?