BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

9 Eylül Basın Özeti

İngiltere Pazar gazelerinde Alman Anayasa Mahkemesi'nin bu hafta vereceği Euro kararı ve İsrail'in İran'ı 'elektromanyetik bomba ile vurma planı'.

Abone ol

Sunday Times gazetesi, İsrail'in İran'a karşı elektromanyetik bomba saldırısı düzenleyebileceğini yazıyor.

Bill Gertz adlı Amerikalı savunma uzmanına dayandırılan habere göre, Amerikan istihbarat örgütleri İsrail'in İran'ın nükleer silah geliştirmesini engellemek için böyle bir saldırıya girişmesinden endişe ediyor.

18 metre yükseklikte yaratılan patlama yeryüzündeki manyetik alanla etkileşerek büyük bir elektrik akımı oluşturuyor ve bu da hedef alınan bölgede elektronik cihazları bozuyor.

Gazete öldürücü olmayan bu saldırıda İran'ın elektrik şebekesinin çökeceğini, haberleşme, ulaşım, mali hizmetler ve acil servislerin felce uğrayacağını belirtiyor ve "İran taş devrine geri dönebilir" diyor.

'Euro için kader günü'

Observer gazetesi, Alman Anayasa Mahkemesi'nin bu hafta, zor durumdaki Euro bölgesi için oluşturulan mali kurtarma fonuyla ilgili kararını açıklayacağını belirterek, Euro'nun kaderinin sekiz yargıcın elinde olduğunu belirtiyor.

Haberde özetle şöyle deniyor:

"Anayasa Mahkemesi, Avrupa İstikrar Mekanizması ve yeni mali anlaşma lehinde görüş bildirmesi için baskı altında. Mahkemenin aksi yönde görüş bildirmesi mali piyasalarda kargaşa yaratabilir ve Euro'nun geleceğini tehlikeye atabilir."

"Marshall Fonu'ndan Constanze Stelzenmüller, 'Alman Anayasa Mahkemesi bağımsız değilmiş gibi görülmek istemez. Aynı şekilde hükümeti deviren mahkeme olmak da istemez. Bir orta yol bulmak zorunda' diyor. Çarşamba günü açıklanacak kararla Avrupa İstikrar Mekanizması'na ve mali anlaşmaya start verilecek."

Gazeteye göre Spiegel dergisinin internet sitesinde Cuma günü yayımlanan bir ankete katılanların yüzde 54'ü mahkemenin kurtarma fonu aleyhinde karar almasını istediğini belirtti.

Observer'a göre, bu durum, Alman halkının Avrupa'nın en zengin ülkesi olarak Almanya'nın diğer ülkelerin borçlarını üstlenmesinden duyduğu rahatszılığı yansıtıyor.

Gazete söz konusu anketin Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin İtalya ve İspanya gibi ülkelerin hazine bonolarının satın alınacabileceği yolundaki açıklamasından bir gün sonra yapıldığına dikkat çekiyor.