BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,82
ALTIN 2.478,32
HABER /  GÜNCEL

9 Ekim İngiltere Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün IMF'nin küresel ekonomik büyüme tahminlerini, İngiltere'nin İran'la atmayı düşündüğü diplomatik adımları ve Nobel fizik ödülünün 'Tanrı parçacığına' verilmesini ele alıyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün IMF'nin küresel ekonomik büyüme tahminlerini, İngiltere'nin İran'la atmayı düşündüğü diplomatik adımları ve Nobel fizik ödülünün 'Tanrı parçacığına' verilmesini ele alıyor.

Financial Times gazetesi, manşetten duyurduğu haberde Uluslararası Para Fonu IMF'nin İngiltere'nin ekonomik büyüme tahminlerini yükseltmesine Maliye Bakanı George Osborne'un sevineceğini yazıyor.

Gazete, geçmişte IMF'nin Osborne'un kemer sıkma önlemlerini eleştirdiğini hatırlatıyor ve Fon'un "ekonominin düzelmeye başladığının görüldüğünü" söylediğini aktarıyor.

'Londra ve Tahran diplomatik bağları düzeltme yolunda'

Guardian gazetesi İngiltere ve İran'ın birbirlerinin büyükelçiliklerini yeniden açma yolunda adım atmaya başladığını yazıyor.

Tahran'daki İngiliz Büyükelçiliği'nin 2011 yılında protestocular tarafından basılmasından bu yana kapalı olduğunu hatırlatan Guardian, İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague'in iki ülkenin birbirlerine maslahatgüzarı atamaya karar verdiğini okuyucularıyla paylaşıyor.

Nobel fizik ödülü 'Tanrı parçacığına'

Telegraph gazetesi, Nobel fizik ödülünün Higgs paçacığının varlığını ilk öne süren İngiliz bilim adamı Peter Higgs'e verildiğini yazıyor.

Söz konusu parçacığın evrende her şeyin neden kütlesi olduğunu açıklamaya yaradığını yazan gazete, bozon hakkındaki teorilere uygun bulgulara CERN laboratuvarlarında, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı adlı dev cihazda gerçekleştirilen deneylerde rastlandığını hatırlatıyor.

Telegraph, oldukça utangaç olmasıyla tanınan Peter Higgs'in ödül hakkındaki açıklamadan önce ilgi odağı olmamak için tatile çıktığını da yazıyor.

Dünya Bankası: 'İsrail'in Filistin'in gelişmesini engelliyor'

Independent gazetesi, Dünya Bankası'nın, İsrail'in uyguladığı hareket, topraklara ulaşma ve su kullanımı engellerini kaldırması durumunda Filistin'in gayrisafi yurtiçin hasılasının %35 oranında artacağını açıkladığını yazıyor.

Gazetenin haberine göre Dünya Bankası, İsrail'in özellikle Batı Şeria üzerinde uyguladığı ekonomik sınırlamaları hafifletmemesi durumunda Filistin'i "kara bir geleceğin" beklediğini söylüyor.

Ama Independent, Dünya Bankası'nın buna ek olarak Filistin'in İsraillilerin güvenlik endişelerini de hafifletmesi gerektiğini söylediğini aktarıyor.

Amerika'da bütçe krizi devam ediyor

Times gazetesi Amerika Birleşik Devletleri'nde bütçe görüşmelerinde bir sonuca varılamadığını, ve artık tarafların birbirlerini aşağılama yoluna gittiğini yazıyor.

Gazetenin haberine göre Demokratlar, bütçe konusunda oylamaya gitmeyen Temsilciler Meclisi başkanı Cumhuriyetçi John Boehner'ı hedef alan, ve tavuk seslerinin olduğu bir reklamı yayınlatıyor.

Gazete, buna karşılık olarak Boehner'ın, bütçe krizinden sorumlu tuttuğu Beyaz Saray'ın masaya oturmamak için mazeretler sıraladığını söylediğini aktarıyor.

Brezilya'da protestolar

Times gazetesi bir başka haberinde Brezilya'da öğretmen sendikalarının Dünya Kupası'na harcanan parayı protesto etmek için düzenlediği yürüyüşün "anarşistler" tarafından ele geçirildiğini öne sürüyor.

Gazete, öğretmenlerin bu denli yüksek meblağların eğitime harcanmasını istediğini, ama barışçıl protestoya daha sonra dahil olan maskeli kişilerin arabaları ve otobüsleri ateşe verip bankaların camlarını kırdığını yazıyor.