BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.425,56
HABER /  EKONOMİ

9 Ekim dolar ve euro ne kadar? Dolar daha da yükselir mi?

Amerika ile yaşanan vize krizi sonrasında dolar kuru yükselişe geçti ve peki euro ne kadar? Dolar kuru daha da yükselir mi uzmanlar ne diyor?

Abone ol

Kapalıçarşı'da 3,6950 liradan alınan dolar 3,6970 liradan satılıyor. 4,3350 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 4,3370 lira olarak belirlendi. Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 3,6270 lira, avronun satış fiyatı ise 4,2420 lira olmuştu.

Küresel piyasalar bu hafta yoğun haber ve veri akışına odaklanırken, yurt içinde ise yükseliş eğilimindeki döviz kurlarının seyri ve siyasi gelişmelerin takip edileceği belirtiliyor.

ABD ile vize sorunu sonrası dolar fırladı euro rekor kırdı!

ABD'nin, Türkiye'deki tüm diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını açıklamasının ardından Asya piyasalarında 3,7923'e kadar yükselen dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında geçen hafta kapanışına göre yüzde 2,2 artışla 3,6950 seviyesinde dengelendi. 

ABD’nin söz konusu diplomatik adımının ardından Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de ABD’deki tüm misyonlardaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemlerinin askıya alındığını bildirdi. 

Analistler, söz konusu gelişmelerin ardından siyasi gelişmelerin yatırımcıların odak noktasına yerleştiğini belirterek, taraflardan gelecek haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti. 

Küresel piyasalar açısından, yatırımcıların bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon ve ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarını takip edeceğini bildiren analistler, Avrupa tarafında ise verilerden çok İspanya'daki siyasi gelişmelerin izleneceğini söyledi.

Altın fiyatları uçuşa geçti çeyrek ne kadar oldu?

Bu hafta açıklanacak veriler arasında, Almanya'da enflasyon ve Avro Bölgesi'ndeki sanayi üretimi öne çıkıyor.

Geçen hafta ABD borsalarında rekorlar kırılırken, Avrupa borsalarında da yükseliş eğiliminin öne çıktığı görüldü. Avro/dolar paritesi ise İspanya'nın doğusundaki Katalonya'nın Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont'un, tek taraflı bağımsızlık ilanından geri adım atmayacaklarını söylemesiyle cuma günü 1,1670 seviyesine kadar gerilemesi sonrası yeni haftanın açılışında 1,1700-1,1750 bandında işlem görüyor. 

Bugün bir haftalık tatilin ardından işleme açılan Çin'de Şanghay bileşik endeksi, önceki kapanışına göre yüzde 1 değer kazanarak 3.410 puanla Ocak 2016'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Japonya'da resmi tatil nedeniyle piyasalarda işlem gerçekleştirilmezken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi kapanışa yakın yüzde 0,4 geriledi.

Analistler, bugün siyasi gelişmelerin ve buna bağlı döviz kurlarının seyrinin yanı sıra yurt içinde sanayi üretimi verisinin izleneceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 102.500 seviyesinin destek, 105.000-105.500 bandının direnç bölgesi olduğunu söyledi.

AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, ağustosta arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,2 artacağını tahmin ediyor. Öte yandan, ağustosta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 4,9 artacağı, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda sabit kalacağı tahmin ediliyor. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi aylık bazda yüzde 2,3, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi de yıllık bazda yüzde 14,5 artmıştı.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ağustos ayı sanayi üretimi

11.30 Avro Bölgesi, ekim ayı yatırımcı güven endeksi