BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.304,80
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

88 yıl sonra Yesari yeniden Cibali'de

Ebediyatımızın renkli ve ilk işçi romanı olarak kabul edilen Çulluk'un yazarı Mahmut Yesari'nin bilinmeyenleri sempozyumda anlatılıyor.

Abone ol

Kadir Has Üniversitesi Türk Dili Dersi Koordinatörlüğü ve Nükhet Eren Yazarlık Atölyesi edebiyatımızın en üretken isimlerinden biri olan Mahmut Yesari’yi 28 Şubat Cuma günü bir gün boyunca sürecek renkli bir sempozyumla anıyor.

Onlarca roman, yüzlerce öykü ve elliden fazla oyunda imzası bulunan geçmişin renkli siması Yesari tozlu raflar arasında çoktan unutulmuş durumda. İlk işçi romanı olarak kabul edilen Çulluk'un yazarı Mahmut Yesari’nin bugün sadece sahaflardan bulunabilen kitapları, zengin bir edebi dile sahip olmalarına rağmen, artık basılmıyor.

Kadıköy Belediyesi Mahalle Evi’nde dört yıldan bu yana faaliyet gösteren Nükhet Eren Yazarlık Atölyesi, hemen arka sokaklarına ismi verilmiş olan bu yazarı, edebiyata tekrar kazandırmak için büyük gayret gösterdi. Uzun soluklu çalışmalarla,  1920’li ve 30’lu yılların bu çok okunan yazarını tanıtmak, kitaplarının yeniden basılıp okurla bulaşmasını sağlamak amacını gerçekleştirmeye çalıştı. Çalışmalarının ilk ürünlerini geçtiğimiz sene İstanbul ve Londra’da düzenledikleri sempozyumlarla kamuoyuna duyurdular. 

BELGESEL GÖSTERİLECEK, ESERLERİ ANLATILACAK

Yazar, 88 yıl sonra yeniden, bir dönem çalışmış olduğu Cibali Tütün Fabrikası’nın şimdi Kadir Has Üniversitesi’ne dönüşmüş binasında düzenlenen bir programla anılacak. Programda Yesari’nin yazdığı Pencereden Pencereye adlı oyun sahneye konulacak. Nükhet Eren Yazarlık Atölyesi’nin katılımcıları tarafından hazırlanan “Yesari’ye Yolculuk” belgeseli gösterilecek, sonrasında düzenlenecek panelde ise Yesari’nin farklı dönemlere ait eserleriyle ilgili bildiriler sunulacak.

Programda son olarak, ilk kez bir edebiyat eserinin izinde fabrika gezisi yapılacak. Bir dönem Cibali Tütün Fabrikası’nda çalışmış olan Salih Çirişçi rehberliğinde Çulluk romanına konu olmuş fabrika binası gezilecek.

yesari.jpg