BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.439,83
HABER /  GÜNCEL

87 yaşında ama resmen ölü

Diyarbakır'da 87 yaşındaki Abdulkadir Taşpınar, nüfusa kaydı olmadığı için kimliksiz yaşamanın sıkıntısını çekiyor.

Abone ol

9 ay cezaevinde kaldı, eşi ile resmi nikah kıyamadı, 8 çocuğunu nüfusuna geçiremedi ve askerliğini de yapamadı...

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Ulaş Köyü'nde 1923 yılında doğduğunu belirten Abdulkadir Taşpınar, dünyaya geldikten bir süre sonra anne ve babasının öldüğünü, nüfusa kaydının yapılmadığını ve doğduğu tarihten bugüne kadar nüfus cüzdanına sahip olmadığını söyledi.       

Taşpınar, askerlik çağı geldiğinde Ergani Nüfus Müdürlüğ'ne başvurduğunu, ancak Nüfus Müdürlüğünün, kaydının bulunmaması nedeniyle  olumsuz yanıt verdiğini ve bu nedenle askerlik de yapamadığını anlattı.

Abdulkadir Dede, kendisinden 31 yaş küçük eşi Bedriye Çetin ile evlenip çocuk sahibi olunca 1990 yılında tekrar Nüfus Müdürlüğüne başvurduğunu, ancak, yetkililerin çoücukları için nüfus kaydını yapamayacaklarını kendisine söylediğini belirtti.        

NİKAH YAPAMADI

Nüfusa kaydı bulunan eşinin üzerine çocuklarının kaydının yapılabileceğini öğrenmesi üzerine 8 çocuğun da anne Bedriye Çetin'in üzerine kaydedildiğini belirten Taşpınar, Abdulkadir dede, kimliği olmadığı için eşiyle resmi nikah da yapamadığını ifade etti.

KİMLİKSİZ CEZAEVİNE GİRDİ
Birçok kez Ergani Nüfus Müdürlüğüne başvurduğunu, ancak her seferinde aynı cevabı aldığını bildiren Abdulkadir Dede, şöyle dedi:        

''Bana hep nüfusa kaydımın bulunmadığını söylediler. Bu nedenle çocuklarımı 45 yıllık eşimin üzerine kayıt yaptırdım. Yaklaşık 50-60 yıl önce Suriye sınırında kaçakçılık yaptığım için yakalandım. Bana kimliğimi sorunca ben de 'yok' dedim. Beni tutukladılar ve kimliksiz 9 ay cezaevinde kaldım. Bugüne kadar bana hiç kimlik sorulmadı. İstanbul'a bile gittim, fakat kimlik sorgulamaya denk gelmedim. Çocuklarım çok uğraştı, ama bir türlü çıkaramadılar kimliği. Artık kimliğimin çıkmasını istiyorum.''
        
''BABAMIN SOYADINI TAŞIMAK İSTİYORUZ''
Çocuklarından Faysal Çetin de (29) doğma büyüme Ergani'nin Ulaş Köyü'nde olan babasının nüfusa kaydının olmaması nedeniyle sıkıntı çektiklerini belirtti.        

Kendi kimliklerinin de çok geç çıktığını vurgulayan Çetin, ''Bu nedenle benden büyük ağabeylerim okuyamadı. Ben de ancak 5. sınıfa kadar okuyabildim. Oysa hepimiz okumak istiyorduk, ancak kimliklerimiz yoktu. Babamızın da artık bir kimliğinin olmasını istiyoruz'' diye konuştu.        

TAŞPINAR, SAKLI NÜFUS
Diyarbakır Nüfus Müdürlüğü yetkilileri de Taşpınar'ın ''saklı nüfus'' (nüfusa kaydı olmayan vatandaş) olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:       

''Taşpınar, ilk kez 1996 yılında nüfusa kaydının yapılması için başvurmuş, ancak, anne ve babası hayatta olmadığı için işlemleri askıda kalmış. Taşpınar'ın, 2009 yılında tekrar bir başvurusu olmuş, ancak başvurudan sonra işlemlerin takibi yapılmamış. Taşpınar'ın nüfusa kaydı için yazışmalar yapılmış. İşini takip etmesi gerekiyor. Taşpınar, başvurması halinde işlemleri yapılarak nüfusa kaydedilecek.''