BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.299,22
HABER /  DÜNYA

’Vizesiz Avrupa’ için ilk adım

İngiltere "Türkler Avrupa'ya vizesiz girebilir" kararının kendilerini bağladığını söyledi.

Abone ol

Avrupa Adalet Divanı’nın 20 Eylül 2007’de aldığı "Türkler Avrupa’ya vizesiz girebilir" kararında ilk adımı İngiltere atıyor.

Lüksemburg’daki Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’nın (ATAD) 20 Eylül 2007’de aldığı ve Türk işadamları, gazeteciler, akademisyenler, doktorlar ve sanatçıların AB ülkelerine vizesiz girmeleri gerektiği hükmünü içeren kararının hayata geçirilmesi için ilk adımı İngiltere atıyor.

İngiltere, Türkiye’deki büyükelçiliğinin resmi internet sitesine dün koyduğu bir açıklama ile, ATAD’ın bu kararının kendileri için bağlayıcı olduğunu resmen kabul etti.

İngiltere, açıklamasında, "Avrupa Adalet Mahkemesi Hükmü ışığında, Sınır ve Muhaceret Acenteliği (BIA) şu anda Türk vatandaşlarına Birleşik Krallıkta, 1973 yılında yaptıkları gibi iş kurmak üzere Birleşik Krallığa giriş izni istemelerine fırsat tanımanın en münasip yolunu bulmak amacıyla tarihi yasamalarını yeniden gözden geçirmektedir" denildi.

KARAR İŞADAMLARI İÇİN GEÇERLİ

İngiliz hukukçu Rogers, "Bu karar öncelikle İngiltere’de iş kurmak isteyen işadamları için geçerli. Türk vatandaşları için henüz geçerli değil. Uygulamada stratejik açıdan gelişme elde etmek istiyorsak, mevcut şartlara uyan kişileri desteklememiz gerekiyor. Biz Ankara Anlaşması’nın metnine değil, ruhuna odaklanmalıyız. Ortaya koyacağımız argümanlarda çok seçici olmalıyız" dedi.

İKİ TÜRK’ÜN BAŞVURUSU: Lüksemburg’daki Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Komisyonu (ATAD), Türklerin Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz girme hakları olduğunu gösteren bir karara imza attı. 25 yargıç ve 8 savcıdan oluşan Komisyon, İngiltere’de yaşayan Veli Tüm ve Mehmet Darı adlı iki Türk’ün işyeri açmalarına izin verilmemesi üzerine yaptıkları başvuruyu 20 Eylül 2007 tarihinde karara bağlamıştı.

25 ÜLKEYİ BAĞLIYOR: AB üyesi 25 ülkeyi bağlayan bu kararda 1973’ten sonra ülkelerin Türk vatandaslarına tanıdığı hakları eksiltmeye yönelik bir düzenleme yapamayacağı belirtildi. Kararda, Türkiye ile o dönemde adı Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) olan bugünkü AB arasında Brüksel’de imzalanan Aralık 1972 tarihli Katma Protokol’de Türk vatandaşlarına tanınan hakların bugün de geçerli olduğu belirtildi.

KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR: ATAD’ın aldığı kararda adı geçen Türkiye AET arasındaki Katma Protokol, işverenler, doktorlar, gazeteciler, sanatçılar ve öğretim görevlilerine üye ülkelere vize almadan girebilme hakkı veriyor. ATAD’ın 70 maddeden oluşan bu kararının uygulanması sağlanırsa adı geçen meslek gruplarında çalışan Türkler ve öğrenciler 25 Avrupa ülkesine vize almadan girebilecekler.