BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,71
ALTIN 2.412,65
HABER /  GÜNCEL

80 yaş üzerine hac kurasız olacak

Devlet Bakanı Faruk Çelik, 80 yaş üzeri için hac şartlarında düzenlemeye gidileceğini söyledi.

Abone ol

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Suudi Arabistan'ın her ülke için nüfusunun binde biri kadar hac kontenjanı verdiğini hatırlatarak, Türkiye'nin hac kotasının 74 bin olduğunu söyledi.

Hacca gitmek isteyen vatandaşların sayısının bu kotanın çok üzerinde olduğuna dikkati çeken Çelik, geçen seneden 650 bin başvurunun kaldığını, bu yıl başvuranlarla beraber hacca gitmek isteyenlerin sayısının daha da artacağını dile getirdi.

Bu talebi eritmenin kolay olmadığını ifade eden Çelik, bu sene hacca gidenlerin belirlenmesinde farklı bir yöntem izlemeyi planladıklarını bildirdi. Bakan Çelik, oldukça ileri yaşlıları, daha önceki yıllarda başvuranları ve bu yıl başvuranları dengeli bir şekilde kutsal topraklara göndermeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Bu yıl belli bir yaş kotası belirlenerek, bu yaşın üzerindekilerin kuraya tabi tutulmadan hacca gönderilmesinin tasarlandığını ifade eden Çelik, "Belli bir yaşın üzerindekileri hacca götürelim diye düşünüyoruz. Bunlar kesinleşmiş değil ama bu şekilde bir bakış açımız var. Mesela '80 yaş üzeri' dedik. Bu yaş grubunda bin kişi olduğunu varsayalım. 'Bin kişi de gitsin' diyeceğiz" şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, ayrıca geçen yıllarda başvuranlarla bu yıl baş vuranlara belli oranlarda kontenjan ayrılacağını ve kuraların bu oranlar göz önünde bulundurularak çekileceğini kaydetti. Çelik, "Böylece her gruptan vatandaşla hac kafilesini oluşturacağız" dedi.

Bakan Çelik, hacı adaylarının karayoluyla da kutsal topraklara gidebilmesi için bir çalışma başlattıklarını hatırlatarak, Suriye ve Ürdün ile yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlandığını ancak Suudi Arabistan'ın bazı çekinceler ortaya koyduğunu söyledi.

Karayoluyla haccın gerek zaman gerek mali açıdan Türk hacı adaylarına avantaj sağlayacağına dikkati çeken Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü : "Suudi Arabistan, kurulu düzenin devamından yana bir tavır koyuyor. Ama bizim ısrarımız, çalışmamız, diyaloğumuz devam ediyor. Suudi Arabistan'ın bu konudaki kararlığında bir yumuşama olduğu takdirde biz bu sene için en çok 10-15 bin hacıyı göndermeyi düşünüyoruz. Israrcı olmaya devam edeceğiz."