BIST 9.065
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,98
GÜNCEL

80 milyon yıllık lav sütunları turizme kazandırılıyor

Bartın'ın Güzelcehisar sahilindeki 80 milyon yıllık lav sütunları turizme kazandırıyor.

Bartın'ın Güzelcehisar sahilindeki 80 milyon yıllık lav sütunlarının, ahşap yürüyüş yolları, seyir terası ve iskele yapılarak turizme kazandırılması planlanıyor.

Kente 17 kilometre uzaklıktaki tarih ve doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar köyü sahilinde bulunan ve 80 milyon yıllık olduğu tahmin edilen lav sütunları, görsel bir şölen sunuyor. Volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesi sonucu simetrik bir yapıya dönüşen lav sütunları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumları arasında yer alıyor. Her geçen yıl ziyaretçi sayısı artan lav sütunlarının, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) 2016 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün "Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi"yle uluslararası ölçekte turizme kazandırılması hedefleniyor.

"TÜRKİYE'DE SADECE Bartın'da"

Bartın Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin sahil, yayla ve mağaralarıyla önemli turizm alanları arasında yer aldığını söyledi. Yaklaşık 1 kilometre sahili bulunan Güzelcehisar'ın özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerden ilgi gördüğünü ifade eden Dursun, "Dünyada sadece Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kaliforniya'da bulunan lav sütunları koruma altına alınarak doğal miras kabul edilmiştir. Türkiye'de sadece Bartın'da bulunan Güzelcehisar lav sütunları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumları arasında yer almaktadır." dedi.

"UĞRAK YERİ OLACAK"

Kaliforniya'daki Devil's Postpile Doğal Anıtı'nın her yıl dünyanın dört bir yanından 100 binlerce turisti ağırladığını anlatan Dursun, "Tarih ve doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar'ı da diğer bölgelerden ayıran en büyük özelliği de 80 milyon yıllık lav sütunlarına sahip olmasıdır. Güzelcehisar bölgesindeki lav sütunlarının tanıtılması ve ön plana çıkarılması için çalışmalarımız sürmektedir." diye konuştu.

Sitene Ekle