BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,98
ALTIN 2.438,45
HABER /  SAĞLIK

8 yaşındaki kızın midesinde 2 kilo saç çıktı!

Çin'de 8 yaşındaki kız çocuğunun midesinden 2 kilo saç yumağı çıktı!

Abone ol

İNTERNETHABER.COM/DIŞ HABERLER-Çin'de 8 yaşında bir kız çocuğunun hayatı 'saç'ları yüzünden neredeyse kararacaktı! 'Saç yeme hastalığı'  olarak bilinen Trikofaji'den muzdarip olan küçük kızın midesinden tam 2 kiloluk saç yumağı çıkarıldı!

Kız çocuğunun midesindeki saçlar, katı bir yumak halinde çıkarıldı. 

MİDESİ SAÇLA DOLMUŞ!

Sık sık hastalanan ve kilo kaybeden küçük kıza teşhis koyan doktor, bir fizik muayenesinin ardından çocuğun karnında bir şişlik fark etti ve yaptığı tarama sonrası, çocuğun midesinde bir nesne olduğunu ultrasonla ailesine gösterdi, fakat bu nesnenin tam olarak ne olduğu ultrasonda çok da açıkça belli değildi.

mide-sac.jpg

sac-mide.jpg

2 KİLOGRAMLIK SAÇ YUMAĞI ÇIKTI!

Ameliyata alınan küçük kızın midesinden tam 2 kiloluk bir  bir tüy yumağı çıktı; bu saç yumağının içerisinde giysi lifleri-tüyleri ve garip hurda parçaları da çıktı.

SIMSIKI BİR 'SAÇ YUMAĞI' KİSTİ!

Çok sıkı ve sert bir 'kist' şeklinde toplanan kıl yumağının, küçük kızın midesinin tam şeklini aldığı, mideyi tıkadığı için de midenin hiç bir yiyeceği kabul etmediği ve küçük kızın bu yüzden zayıf düştüğü ortaya çıktı:

TRİKOFAJİ HASTALIĞI NEDİR?

Saç yeme hastalığı olarak bilinen Trikofaji hastalığı, psikolojik bir rahatsızlık olarak biliniyor. Bilimsel tanımıyla trikofaji, takıntılı bir şekilde saç/kıl yeme rahatsızlığıdır. Elbette, saçları ve kılları yemek için, öncelikle onları koparmak gerekir. İşte bu sebeple, trikotilomani olarak bilinen takıntılı biçimde saç ve kıl yolma davranışıyla birlikte görülür. Ancak trikotilomanyaklara nazaran trikofajik bireyler, sadece saç/kılı yolmakla kalmazlar, onları yutarlar da... Bazı trikofajik bireyler, sadece kendi saçlarını değil, etrafta, halılar üzerinde, vb. yerlerde buldukları kulları da yerler. Özellikle bu tür aşırı vakalarda sindirim kanalında saç yumağı (trikobezoar) oluşabilir.

SAÇ YEME HASTALIĞININ SEBEBİ NEDİR?

Trikofajik bireyler genellikle bu kılların kök yumrularını (saç diplerini) yerler. Kimi zaman da saç uçlarını kemirirler. Daha nadiren bu bireyler, saç gövdesinin kendisini de bütün olarak yerler.

Bu davranışın kritik bir sorun olmaya başladığının ilk belirtileri, mide ve bağırsaklarda oluşan yumaklardan ötürü hazımsızlığın ve karın ağrılarının başlamasıdır. Sonrasında, daha ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Üstelik bu kişiler, sadece saç ve kılı yemekle kalmazlar, bunu "ritüel" denen belli davranış kalıpları içerisinde yaparlar. Örneğin saçı yemeden önce, saç köklerini dudaklara değdirmeyi, sürmeyi, gezdirmeyi tercih ederler. Ayrıca bu ritüeller, saçı/kılı tatmayı ve ara sıra çiğneyerek, yemeden önce tadını denemeyi içerebilir. Bazı vakalarda trikofajik bireylerin başkalarının saçını/kılını bile yedikleri tespit edilmiştir.

RAPUNZEL SENDROMU

Trikofajik bireylerin midelerinde genellikle kıllar parçalanır veya bütün olarak sindirim kanalını kat ederek dışkıyla dışarı atılır. Fakat eğer ki bu davranış çok sık tekrarlanıyorsa, çok sayıda kıl birbirine yapışarak yumaklar oluştururlar. Bu kıllar, bağırsaklarda yumaklar olarak biriktiğinde, dahiyane bir şekilde isimlendirilmiş "Rapunzel Sendromu" görülebilir. Bu sendroma sahip 18 yaşındaki bir gencin bağırsaklarından 4.5 kilogramlık kıl yumağı çıkarılmıştır. Bu yumaklar, midenin veya bağırsakların şeklini alıp onları tıkayacak kadar fazla miktarda birikebilir.

SAÇ YEME HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bu hastalığın tedavisi de diğer dürtü kontrol bozukluklarının tedavileriyle aynıdır: psikolojik tedavi görülür. Ayrıca trikofajinin kimyasal dengesizliklik sonucu da tetiklenebildiği düşünülmektedir. Bu nedenle anti-depresanlar ve psikoterapi bir arada sürdürülür. Aşağıda, bazı trikofaji vakalarında çıkarılan kıllar, nasıl göründükleri, ne büyüklükte yumaklar oluşturdukları görülmektedir.