BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,41
HABER /  DÜNYA

8 Türk'ü öldüren Nazi Gelini ilk kez konuştu

ALMANYA'da sekizi Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı terör hücresi NSU davasında baş sanık Beate Zschaepe ilk kez konuştu ve cinayette suç ortağı olduğunu itiraf etti.

Abone ol

ALMANYA'da sekizi Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı terör hücresi NSU davasında baş sanık Beate Zschaepe ilk kez konuştu. Zschape, cinayette suç ortağı olduğunu itiraf etti.

Nazi gelini lakaplı Beate Zschaepe'nin suskunluğunu bozacağı açıklanmıştı. Dört senedir devam eden dava sürecinde sessizliğini koruyan Zschaepe'nin ifadesinin, avukatı Mathias Grasel tarafından mahkeme heyetine okunacağı kaydedilmişti.

Mahkemede ilk kez ifade veren Zschaepe, 2001 yılında öldürülen çiçekçi Enver Şimşek cinayetinden üç ay sonra haberdar olduğunu söyledi. Sanık, hâlâ saldırının amacını bilmediğini savundu. Polise gideceğini söyleyince Mundlos ve Böhnhard’ın kendisini tehdit ettiğini öne sürdü.

Hürriyet'in haberine göre, Zschaepe, 6 Haziran 2004'te Köln’de Türk esnafın yoğun olduğu Keupstrasse’de düzenlenen saldırı sonrasında geri geldiklerinde arkadaşlarından Türklere saldırı düzenlediklerini öğrendiğini söyledi. Zschaepe, arkadaşlarının Türkler arasında korku yaratmak için bunu yaptığını belirtti. Bu saldırıdan sonra gruptan ayrılmak istediğini, ancak hapis endişesi, Mundlos ve Böhnhardt’ı kaybetme korkusundan bunu yapamadığını iddia etti.

Zschaepe'nin ifadesinde sık sık tekrarlanan, "Cinayetlerle ilgili hazırlıklarda ve uygulanmasında yer almadım" sözleri dikkat çekiyor. Sonra da cinayetleri öğrendiğinde ne kadar şoke olduğunu anlatıyor. Kimi zaman başını öne eğiyor, kimi zaman ellerini ovuşturuyor.

Nazi Gelini

YAZILI CEVAP

Salı günkü duruşmada sanık Zschaepe'nin yeni avukatı Mathias Grasel, ifadenin okunmasını çarşamba günü yapacaklarını söylemişti. Avukat Grasel, mahkeme heyet Başkanı Manfred Götzl'in “Sorularımıza aynı gün cevap verilecek mi“ sorusuna da olumsuz yanıt verdi, “Mahkemenin soru kataloğu yazılı alınacak ve yazılı cevaplandırılacak. Perşembe günü duruşma yapılmaması iyi olur. Biz hafta sonu mahkemenin yazılı soru kataloğuna cevap üzerinde birlikte çalışırız“ dedi. Mahkeme perşembe günü duruşmanın iptal edilip edilmemesine bugün karar verecek. Mahkeme heyeti Başkanı Götzl, psikolojik durumunun çok kötü olduğu söylenen sanık Zschaepe'ye “Nasılsınız“ diye sordu. Oldukça bitkin görünen Zschaepe, sadece fena değil anlamında başını sallamakla yetindi. Zschaepe'nin avukatının verdiği bilgiye göre bugün avukatın kendisi yazılı ifadeyi okuyor. İfadenin okunması 1 ile 1.5 saat sürecek. Mahkemenin soruları yazılı alınacak. Kurban ailelerin avukatları soru soramayacak.

İKİ NUMARA DA KONUŞACAK

Seri cinayetlerde kullanılan silahı tedarik etmekle suçlanan iki numaralı sanık Ralf Wohlleben'in avukatları da müvekkillerinin ifade vermesini planladıklarını mahkemeye onayladı. Ancak bunun için kesin bir tarih vermediler ve sadece “Bu hafta olmaz“ demekle yetindiler. Mahkeme bunun üzerine üçlü çetenin sahte tren pasosu “Bahncard“ üzerine bir polis memurunu tanık olarak dinledi. Sahte tren pasolarının biri mahkemede sanık sandalyesinde oturan çetenin en sıkı ilişkide olduğu Andre Eminger, diğer ikisi ise Susan Eminger ve Max Burkhardt adına. Susan Eminger adına düzenlenen pasoda başsanık Zschaep'nin güneş gözlüklü vesikalık fotoğrafı var.

KİM VE NEDEN ÖLDÜRDÜ?

Dünkü duruşmaya seri cinayetlere kurban giden Halit Yozgat ve Mehmet Kubaşık'ın aileleri de geldi. Gözler bugün Zschaepe'nin vereceği ifadeye çevrildi. Kassel'de öldürülen Halit Yozgat'ın babası İsmail Yozgat, bugün için çok heyecanlı olduğunu ve ilk planda şu iki sorunun aydınlığa kavuşmasını çok istediğini söyledi:

“Oğlumu kim öldürdü ve niçin öldürdü?" Mehmet Kubaşık'ın kızı Gamze Kubaşık, sanık Zschaepe'nin gerçekleri söyleyeceğine inanmadığını belirtti ve “Benim için ilk başta açıklığa kavuşmasını istediğim soru, babam tesadüfi mi, yoksa takip edilerek, planlı olarak mı öldürüldü?“ dedi. Kurban ailelerin avukatları da Zschaepe'nin gerçekleri anlatacağına şüpheli bakıyor. Müdahil avukat Mehmet Daimagüler, “Ben cinayetleri aydınlatacağı konusunda iyimser değilim“ dedi. Avukat Seda Başay Yıldız, “Eğer cinayetlere aydınlık kazandırmak istiyorsa, niçin mahkemenin sorularını yazılı alıp avukatı üzerinden yazılı cevaplandıracak?“ diye sorguladı.

Davada çoğu Türk 70'in üzerinde mağdur, müdahil olarak yer alıyor. NSU üyeleri, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk, 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar gerçekleştirmek ve banka soygunları yapmakla suçlanıyor.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, NSU'nun hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor. Örgütün diğer üyeleri Böhnhardt ve Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygunu gerçekleştirdikten sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, intihar ettikleri öne sürülmüştü.