BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,55
ALTIN 2.492,44
HABER /  SEÇİM

8 Haziran'da koalisyon kabusu mu?

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Türkiye'nin 8 Haziran sabahına koalisyonla uyanabileceği uyarısında bulundu.

Abone ol

Türkiye 8 Haziran sabahına koalisyon kabusu ile mi uyanacak? 2015 genel seçimleri öncesi son seçim anketleri AK Parti cephesine bomba gibi düştü.

AK Parti'nin düşüşe geçtiğini ve ibrenin tersine döndüğünü yazarak dikkatleri üzerine Selvi, "AK Parti tek başına iktidar mı, HDP barajı aşıyor mu?" başlıklı bugünkü yazısında sarsıcı uyarısını tekrarladı.

Erdoğan'a abartıya kaçan övgülerin AK Parti'ye zarar verdiği görüşünü bir kez daha dile getiren yazar, diğer partililerden 800 bin kişinin ikna edilmesinin tek başına iktidar için yeterli olacağı görüşünde. 

Selvi, kendisi gibi 8 Haziran sabahı koalisyon kabusu ile uyanmak istemeyen AK Parti seçmenine tarihi bir çağrıda bulunarak tamamlıyor:

"ŞİMDİ SEFERBERLİK ZAMANI"

'Koalisyon olasılığının gizli öznesi: Felaket'

Seçim sonrası koalisyon ihtimalini felaket olarak gören Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, bugünkü köşesinde "Yeni Türkiye’de ise koalisyon demek sadece ekonominin değil gündelik hayatın belirsizliği demek. Oksijen gibi, sırf var olduğu için hissedilmeyen düzen ve güvenlik zemininin kaybolması demek." diye yazdı.

AK Parti karşıtlığında birleşen suni cephenin ortak düşmanları ortadan kalkıverdiğinde birbirlerinin kazanımlarından da hoşnutsuz olacaklarının altını çizen yazar, "Koalisyon olasılığında sahne alabilecek yeni tabloda ise her şey muğlak." diyor. Yazının tamamı için

"8 Haziran sabahı koalisyon kabusuna uyanmak istemiyorsak yapılacak olan bir şey var. Son 10 gün için de demiyorum. Sadece 10 saatinizi ayırın da demiyorum. “Kazanımlarımızı kaybedeceğiz” kaygısını taşıyorsak harekete geçme zamanı. AK Partililer, sadece 2 saatlerini ayırıp, bir kişiyi ikna edip, 800 bin oy kazandırdıkları takdir de HDP barajı aşsa dahi AK Parti, sorunsuz bir şekilde tek başına iktidarı yakalıyor. Şimdi seferberlik zamanı."

SELVİ'YE ALARM ZİLLERİ ÇALDIRAN ANKETLER

Alarm zilleri çalan Selvi, seçmeni neden uyarıyor? Yazarı ürküten ve seçmene seferberlik çağrısı yaptıran ise son dönemdeki AK Parti'nin oylarını düşük gösteren seçim anketleri oldu. Siyasi partilerin oy oranları koalisyon seçeneğini gündeme getirdi. HDP'nin barajı aşıp aşmaması ve AK Parti'nin alacağı oy oranı belirleyici olacak.

KOLİSYON NASIL OLUR?

AK Parti'nin HDP'nin barajı geçmesi halinde tek başına iktidarını korumak için en az yüzde 45 ve üzeri oy oranına ihtiyacı var. Anket sonuçları ise iktidar partisi için en fazla yüzde 43 gösteriyor. Tablo 7 Haziran'a kadar değişmediği taktirde 8 Haziran sabahı Türkiye koalisyona uyanmış olacak.

KRİTİK OY ARALIKLARI

Selvi'nin yazısında bahsettiği ikna edilerek AK Parti'ye kazandırılan 800 bin oy katılımın oranına göre yaklaşık yüzde 2'ye karşılık geliyor. Artık yüzde 2 oy belki de AK Parti'nin 2019'a kadar tek başına iktidarının yolunu açacak.