BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.306,14
HABER /  GÜNCEL

8 ayda 48 kilo verdiren soru

26 yaşındaki Fehime Tomas, onca yıl zayıflamak için uğraştı ama olmadı. Ta ki bir mağaza görevlisinin o sözüne kadar.

Abone ol

Fazla kilosu nedeniyle bedenine uygun kıyafet bulamayan ve alışveriş için gittiği mağazadaki görevlinin kendisini hamile sanıp "Bebeğiniz kaç aylık?" sorusundan etkilenen kadın, 8 ayda 48 kilo verdi.

Adana'da İbrahim ve Mesude çiftinin ilk çocukları Fehime Tomas (26), küçük yaşlardan itibaren kilo almaya başladı. Düzensiz beslenen ve kilo almaya devam eden Tomas, 25 yaşına geldiğinde 110 kiloya ulaştı. Aşırı kilosu nedeniyle zor günler geçiren ve sosyal hayata uyum sağlamakta zorlanan Tomas, ayakkabısının ipini dahi bağlayamaz duruma geldi.

Durumuna çok üzülen, sağlık sorunları yaşayan ve zayıflama çabaları sonuçsuz kalan Tomas, bir mağazada kendisini hamile sanan bir görevlinin "Bebeğiniz kaç aylık?" sorusundan etkilenerek Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne başvurdu.

Ailesinin karşı çıkmasına rağmen Prof. Dr. Cem Kaan Parsak gözetiminde tedavisini başlanılan Tomas, tüp mide ameliyatıyla fazla kilolarından kurtularak, sağlığına kavuştu.

Fehime Tomas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı kilosu nedeniyle sağlık sorunları yaşadığını, bunun da günlük yaşamını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Zor günler yaşadığını, bedenine göre kıyafet bulamadığını anlatan Tomas, "Kıyafet almak için gittiğim bazı mağazalarda 'burada size uygun beden yok' denilerek geri çevriliyordum. Bir başka mağazada ise bir görevli beni hamile sanarak 'Bebeğiniz kaç aylık?' dedi. Halbuki hamile falan değildim. Görevlinin bu sözünden çok etkilendim ve zayıflamaya karar verdim, şuanki kilomdan çok mutluyum" diye konuştu.

62 KİLOYA DÜŞTÜ

Tomas, ameliyat olmadan önce 110 kilo olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 8 ayda 48 kilo vererek 62 kiloya düştüm. Ameliyat olmadan önce kendime güvenim hiç yoktu. Hiçbir yere gitmek istemiyordum. Ancak şuan öyle bir sorunum kalmadı. Özel bir günde istediğim kıyafeti alıp giyebiliyorum. En azından otobüste yanımdakini rahatsız etmiyorum. Ayakkabı ipimi artık rahatlıkla bağlayabiliyor, merdiveni rahatlıkla çıkabiliyorum. Beni görüp ameliyat olan 4 arkadaşım var. Onlar da durumlarından çok mutlular."

Ameliyata ailesinin karşı çıktığını hatta annesinin "seni evlatlıktan reddederim" dediğini belirten Tomas, "Operasyondan sonra annem 'acaba bende mi ameliyat olsam' diyor. Ameliyatım doğum günüme denk geldi. Şuan yeni hayatıma başlamış gibi hissediyorum" dedi.

MORBİT OBEZİTE GÜNÜMÜZDE YAYGIN

Prof. Dr. Cem Kaan Parsak ise Fehime Tomas'ın, obeziteye bağlı sosyal ve psikolojik sorunları bulunan bir hasta olduğunu aktararak, ameliyatla başarıya ulaştıklarını söyledi.

Hastasının hem yandaş hastalıklarından kurtulduğunu hem de sosyal ve fiziksel hayatta kendini daha iyi hissettirecek, mutlu olmasını sağlayacak bir görünüme kavuştuğunu bildiren Parsak, şöyle devam etti:

"Morbid obezite dediğimiz durum; vücudun belirli bir kitle endeksinin üzerinde olması, yani şişmanlık hastalığı denilebilir. Bence çağın en önemli sorunlarından biri. Morbid obezite günümüzde çok yaygın. Çeşitli şişmanlık ameliyatları yapılıyor ama her hastanın ameliyatının başarılı olacağı, yüzde 100'ünün aynı görüntüye kavuşacağı anlamına gelmiyor. Bu çok faktörlü bir durumdur. Çünkü kilolu olmak genetik yatkınlıktan tutun, beslenme alışkanlığına, çevresel faktörlere kadar metabolizma ile çok faktörlüdür. Ameliyatların da doğru seçilmesi, her hastaya uygun ameliyat tekniğinin seçilmesi bu hekime düşen önemli bir görevdir. Ama hastaların da ameliyattan sonra diyetine, sporuna dikkat etmesi çok önemli."

1.20140712150710.jpg

2.20140712150718.jpg