BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.299,22

7100 Sy. yasanın mahzurları acilen giderilmelidir!..

Yasada, yanlış olan maddelerin üstü kapatılmamalı!..

Y.Doç.liği kaldıracağı söylenen, aslında kaldırmayıp yeni ve istenmeyen bir unvan getiren 7100 sy. yasa eksik ve yanlışlarıyla yayımlanmıştı. Yasanın doğru çıkması için yapılan görüşmeler, yazılar, belgeler; YÖK, TBMM ve özellikle AK Parti tarafından dikkate alınmadı ve YÖK tarafından Dr.Öğr.Gör, olan unvan, büyük bir buluşla Dr.Öğr.Üyesi oldu. Yani, Y.Doç.Dr.lara,  tenzili rütbe yapıldı. Bununla ilgili yazılarımı okuyabilirsiniz. http://goktanay.blogspot.com.tr/2018/01/35000-ydoc-sokta-cumhurbaskan-kaldrn.html 

Şimdi erken seçim dolayısıyla her kesime müjdeler gelirken, küstürülen/kırılan 35.000 Y.Doç.’ten 15 yılı aşanlara, dosyasına bakılarak her hangi bir terör olayına bulaşmamış ise, bir unvan hakkı (Prof.) verilebilir mi? Elbette, verilir ve kimsenin de, etik-üreten-çalışan kişiler için  sesi çıkmaz…Bu daha önceleri, bir yönetmelikle sanatçılar için uygulanmıştı.(2809 Sy.Kan. Geçici 10. Mad.2.Fık.) https://www.internethaber.com/yasa-onaylandi-ydoclik-unvani-yerine-drogruyesi-unvani-geldi-1852989y.htm

Şimdi, üniversitelerde  sancı yaratmaya devam eden  7100 Sy.Kan. uygulamalarına bir bakalım:

1/ Yönetim Kurulu oluşturulması güzel ve doğru  bir fikirdi. Dedik ki; “mademki bir kurul oluşturuyorsunuz, neden sanat alanından  bir kişi var?” Cevap alamadık.

Yasa şöyle kabul edildi; “Kanunla Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) bünyesinde Yönetim Kurulu oluşturulacak. Yönetim Kurulu; ÜAK Başkanı ile fen ve mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından üçer ve güzel sanatlar alanından bir olmak üzere 11 üyeden oluşacak.”

Oysa; sanat alanı da 3 olsaydı, kurul da 13 olurdu… Sanat alanına eksik bakışın sebebi nedir? O zaman neden 45 Konservatuar, 80 GSF,25 GSB kuruyorsunuz ki? Bir MV dahi bunu dile getirmedi…

2/ Dedik ki; “ yabancı dilde alt sınırı belirlerken üst sınırı da belirleyin, üniversitelere bırakmayın”, “hayır” dediler. Ve kanun maddesi şöyle oldu; “YÖK tarafından belirlenen merkezi bir yabancı dil sınavından en az 55 puan veya uluslararası geçerliliği YÖK tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan almış olmak.”

UYGULAMA: Siz “ en az” dediniz, şimdi senatolar 65 kararı alıyor. Çünkü, imkan/yetki  verildi...Ne olacak şimdi?

3/ Dedik ki;”Sanatta yeterlik yapanlara "titr" kullanma hakkı verin, böyle program olmaz”, yıllarca “hayır” dediler.

Ve, kanun maddesi şöyle oldu: “Doktor öğretim üyeliğine atanabilmek için doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılık ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanı veya YÖK tarafından tespit edilen belli sanat dallarından birinde yeterlilik kazanılmış olması koşulu aranacak.”

UYGULAMA: Sy. yapan akademisyen, Dr.Öğr.Üyesi kadrosuna başvurduğunda, dosyası jüri tarafından uygun bulunursa Dr.Öğr.Üyesi olarak atanıyor.

Ne oldu şimdi? Sy.yapan akademisyen, Dr. kullandı mı? Kullandı? Engel olunabiliyor mu? Hayır!..O zaman yıllarca bu akademisyenlere neden çektirildi?

Şimdi, daha önce Doç. ve Prof. olan, Sy. yapmış akademisyenler doğal olarak unvanlarına Dr. ekleyebilirler mi? Evet..Engel var mı? Yok!..Şimdi üniversitelerden rektörlüklere raporlar tutulup  yazılar gönderiliyor, Dr. unvanını kullanmak için..Oysa, hiç gerek yok; “o kapı zaten açıldı ve rahatlıkla kullanabilirler”, ille de “YÖK’ün kullanabilirsiniz yazısına gerek yok” durum onu gösteriyor.

4/ Dedik ki; “özellikle sanat alanında yabancı dilin ağırlığı çok yok, sanatçılar zaten kendilerini anlatacak yabancı dil bilgisine sahipler, pozitif bir ayrımcılık yapın ve kolaylık gösterin. Sanatta en büyük sınav, yetenektir.” Dediler ki; “Hayır, olmaz. Sistem/kalite  bozulur.Uçak Müh. Akademisyen neyse konservatuardaki de odur.” Ve, yasa görüşülürken, Prof. olmuş bazı isimler ve bazı MV’leri  “Yabancı dil bilmeyenden akademisyen olmaz” dediler.

Dedik ki; “yabancı dil, gençlik zamanında, akademisyenin Yüksek lisans ve Dr./SY. yaptığı zamanlarda sıkı tutulmalı.” Ve “yabancı dilde keman/piyano/bağlama/flüt v.b. çalınmaz.” Yine, “hayır” dediler…

Yasa maddesi şöyle oldu: “….üç profesör veya doçent tespit ederek, bunlardan, adayların her biri hakkında yazılı mütalaa isteyecek. Dekan veya ilgili müdür, yönetim kurullarının görüşünü aldıktan sonra önerilerini rektöre sunacak. Atama, rektör tarafından en çok dört yıl süre ile yapılacak.”

Nerede yabancı dil çevirisi? Hani, yabancı dil bilmeden akademisyen olunamıyordu? Siz, daha gençken yabancı dil çeviri zorunluluğunu kaldırdınız?

UYGULAMA: Dr.Öğr.Üyesi kadrosuna başvuran akademisyen dosya dışında bir sınava tabii değil. Yasa ile, yabancı  dil çevirisi kaldırıldı. O nedenle ilanlarda Dr.Öğr.Üyesi, kadrosu alımı artmaya başladı, çünkü kolaylaştı. 212 üniversite olduğuna göre; 35.000 (eski Y.Doç.) Dr.Öğr.Üy.’ne, bir yıl içinde 15.000 daha eklenmesi bekleniyor. Bir süre sonra Dr.Öğr.Üyesi kadrosu, yine üniversitelerin  başına bela olacaktır.

5/ Doç.olmak şartlarında yer alan, ama bir türlü uygulanmayan bir madde var…Yasada şöyle yer almış: Doçentlik başvuruları için aranacak şartlar: “…..Üniversitelerarası Kurulun görüşü üzerine YÖK tarafından her bir bilim disiplininin özellikleri dikkate alınarak belirlenecek yeterli sayı ve nitelikte özgün bilimsel yayın ve çalışmalar yapmak."

UYGULAMA:Biz, özellikle sanat/kültür alanında, kitaplıklarda; “yeterli sayı ve nitelikte özgün bilimsel yayın ve çalışmalar” göremiyoruz da, değerli jüride bulunan akademisyenler nasıl görüyorlar? Nasıl unvanları böyle bedava dağıtıyorlar? Yabancı dili geçti diye, unvan verilemeyen akademisyen yok denecek kadar az.Neden bu hoşgörü? Nerede bu yayınlar? https://www.internethaber.com/doclik-yonetmeligine-gore-dosyalara-konulan-kitaplar-araniyor-2-1732027y.htm

ARTIK ÜNİVERSİTELİ DE YOKSUL

İ.Kahveci köşe yazısında (Karar/21.05.2018)  önemli bir tespitte bulunmuş.

“Yoksul sayıları ve yoksulluk oranlarına bakıyoruz;

2006 yılında sadece ve sadece 24 bin üniversite mezunu yoksul olarak görülüyor (yüzde 0,7). Aradan 10 yıl geçiyor ve yoksul üniversite mezunu sayısı 150 bin kişiye yükseliyor (yüzde 1,7). Kısaca yoksulluk oranı ve sayısı en fazla üniversiteli kesimde artıyor. Artık okumak yoksulluktan kurtulmak için bir çare olmuyor.

Oysa aynı yılla içinde lise ve dengi okul mezunlarının yoksulluk oranı yüzde 14,3’den yüzde 6,2’ye geriliyor. Hatta bir okul bitirmeyenlerin yoksul sayısı bile 1 milyon 4 bin kişiden 929 bine geriliyor. En çok yoksul olan lise altı eğitimlilerde bile sayı 3 milyon 783 bin kişiden 3 milyon 734 bin kişiye az da olsa düşüyor.Ama üniversiteli yoksul sayısı 6 kattan fazla artarak, 24 bin kişiden 150 bin kişiye yükseliyor.”Demek ki; üniversitelerin nicelik olarak artması, akademisyenlerin zenginliğini göstermiyor!..

Üzerinde durulması gerek!..

BAKANLARIMIZ NEREDE EĞİTİM ALMIŞLAR…

Erken seçim kararı alındı, adaylar açıklandı. Son hükümet üyelerinin nereden mezun olduklarına bir bakalım. Çok şanslılar!...

Binali Yıldırım/ Yüksek lisans/ İsveç  Dünya Denizcilik Üniversitesi

Mehmet Şimşek/ Yüksek lisans/ İngiltere  University of Exeter. 

F.Betül Sayan Kaya/ Yüksek lisans/New York Üniversitesi Politeknik Mühendislik Okulu

Faruk Özlü/ İspanya’da Proje ve Mühendislik, Harvard Üniversitesi’nde Üst Düzey Yönetici eğitimi aldı.

Mevlüt Çavuşoğlu; / Yüksek lisans/  New York Long Island Üniversitesi

Berat Albayrak/ Yüksek lisans/ Lubin School of Business

Osman Aşkın Bak/ Yüksek lisans/ İngiltere Nottingham Üniversitesi İşletme Yönetimi ve Endüstri Mühendisliği

Lütfü Elvan/ Yüksek lisans/  İngiltere Leeds Üniversitesi ve  ABD Delaware Üniversitesi

Numan Kurtulmuş / Yüksek lisans/ ABD Temple Üniversitesi School of Business & Management/doktora/ ABD’de Cornell Üniversitesi New York State School of Industrial & Labor Relations

Naci Ağbal/ Yüksek lisans/  İngiltere Exeter Üniversitesi

İsmet Yılmaz/lisans/İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesi

Nurettin Canikli/ Yüksek lisans/ İngiltere Sheffield Üniversitesi

Ali Babacan/ Yüksek lisans/  Fulbright bursu ile ABD Northwestern Üniversitesi Kellogg School

M. Mehdi Eker / Yüksek lisans/  İngiltere Aberdeen Üniversitesi

Cevdet Yılmaz/ Yüksek lisans/ABD Denver Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü