BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

’’7 seneden beri içimizde bir ukdedir’’

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Sayın Abdullah Gül’ün 28 Ağustos 2007 tarihinde yapılan toplantıda seçilmesini müteak...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Sayın Abdullah Gül’ün 28 Ağustos 2007 tarihinde yapılan toplantıda seçilmesini müteakip Sayın Ahmet Necdet Sezer Köşk’ün kapılarını kapatması ve bir devir-teslim töreni yapması 7 seneden beri içimizde bir ukdedir" dedi.
61. hükümetin son Bakanlar Kurulu Toplantısı, saat 18.15’te sona erdi. 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Ağustos’ta yapılacak yemin töreni öncesi son kez başkanlık yaptığı toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıklamalarda bulundu.
Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçimini Başbakan Erdoğan’ın yüzde 52 oyla kazandığını, AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık için de Davutoğlu’nun aday gösterildiğini kendisini tüm bakanlar olarak tebrik ettiklerini söyledi. Arınç, "Davutoğlu tercihi, hepimiz tarafından takdir ve beğeniyle karşılandı" dedi. 27 Ağustos’ta yapılacak AK Parti Olağanüstü Kongresi’nin Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle genel başkanlık koltuğunun boşalması konusunda olduğunu belirten Arınç, Erdoğan’ın 28 Ağustos’ta görevine yemin ederek başlayacağına işaret etti.

"KONGRENİN MÜKEMMEL OLMASI İÇİN ÇALIŞIYOR"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu başkanlığında kongre hazırlıklarının sürdüğünü vurgulayan Arınç, şöyle konuştu: "Kongrenin mükemmel olması için yapılması gereken tüm çalışmaları koordine ediyorlar. Aldığımız sonuçlar gösteriyor ki bütün Türkiye’den gelecek binlerce insanla sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın dikkatinde olacak bir olağanüstü genel kurul yapacağız ve sadece genel başkanlık seçimi yapılacak. İnanıyoruz ki ittifakla oy birliğiyle Sayın Ahmet Davutoğlu, AK Parti’nin yeni genel başkanı olarak o gün seçilmiş olacaktır. Buna ilişkin çalışmalar değerlendirildi, bir aksama görülmüyor"
Toplantıda kongre sonrası sürecin de görüşüldüğünü açıklayan Arınç, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Meclis’i 28 Ağustos’ta and içme töreni için olağanüstü toplantıya çağırdığını hatırlattı. Arınç, toplantının ardından Başbakan Erdoğan’a mazbatasının takdim edileceğini ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kesin sonuçları 28 Ağustos’ta açıklayacağını belirtti. Meclis’teki törenin ardından Çankaya Köşkü’nde bir devir teslim töreni yapılacağını belirten Arınç, şunları kaydetti: "Devir teslim töreni, bu dönem için ilklerden birisidir ve fevkalade önemlidir. Çünkü, Sayın Abdullah Gül’ün 28 Ağustos 2007 tarihinde yapılan toplantıda seçilmesini müteakip Sayın Ahmet Necdet Sezer Köşk’ün kapılarını kapatmış ve bir devir-teslim töreni yapmamıştı. Bu 7 seneden beri içimizde bir ukdedir. Seçilen cumhurbaşkanına bir karşılama ve and içme töreninin yapılmaması demokrasimiz ve millet iradesi adına fevkalade ayıplanacak bir davranıştı. Bugün hem onu telafi etmek hem de 7 yıl başarıyla cumhurbaşkanlığı yapmış bir değerli insana karşı vefa borcumuzu göstermek üzere Köşk’te güzel, fevkalade dikkat çekici bir devir teslim töreni yapılacak."

"SON GÜNLERDE YAŞANAN ÜZÜCÜ OLAYLAR ELE ALINDI"
61. hükümetin son Bakanlar Kurulu toplantısında kabine üyelerinin söz alarak, bu dönem ve gelecek döneme ilişkin düşüncelerini, temennilerini, arzu ve isteklerini bildirdiğine dikkat çeken Arınç, ayrıca son günlerde yaşanan üzücü olayların da ele alındığını bildirdi.
Bekir Sıtkı Erdoğan’ın bugüne kadar hayatını nezih bir şekilde sürdürdüğünü belirten Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hem şiirleriyle hem şarkıya dönüşen bestelenmiş şiirleriyle hepimizin gönlünde taht kuran bir şairimizdi. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyorum."

SİİRT’TEKİ BARAJ FELAKETİ
Siirt’te Alkumru Barajı’nın kapaklarının açılmasından sonra piknik yapan vatandaşlardan bazılarının kabaran suların altında kalarak hayatlarını kaybettiklerini dile getiren Arınç, sözlerine şöyle devam etti: "Valiliğimizden ve ilgili kurumlarımızdan aldığımız habere göre olaydan 12 kişi etkilendi, bunlardan 6’sı kurtarıldı, 5’i hayatını kaybetti, 10 yaşındaki bir kız çocuğunu arama çalışmalarına devam ediliyor"
Barajı Limak Holding’in işlettiğini belirten Arınç, açıklamalarına şöyle konuştu: "Elektrik üretimi için aynı anda 2 ünitenin çalıştırılması talimatı veriliyor. Her zamanki uygulamalardan birisi yapılıyor ve kapaklarının açılmasından takriben 15 dakika önce uyarı sirenleri çalınıyor. Buna rağmen alan ya farkında olunmadığı için veya bir anda suların geleceği düşünülmediği için 15 dakika sonra su kapaklarının açılmasıyla olaydan yurttaşlarımız etkileniyor. Bütün bunlara rağmen enerji bakanımız inceleme yapmaktadır. Ayrıca, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli ve valilik tarafından idari soruşturma başlamıştır."

KUMBURGAZ’DA KAYBOLAN GENÇLER
Kumburgaz’da deniz bisikletiyle denize açılan 5 kişinin cesetlerinin aranmasına büyük özen gösterildiğini belirten Arınç, şu ifadeleri kullandı: "Önce hayatta oldukları düşünüldü. Aramalara sismik arama gemileri, helikopterler, sahil güvenlik ve kıyı emniyeti, deniz altında arama yapacak tüm ekipmanlarımızla katıldı. Maalesef şu ana kadar sadece Serdar Demir isimli bir yurttaşımızın cesedine ulaşıldı. Olay yerinden 10 kilometre uzaklıkta Marmara Adası civarında bulundu, dört kişinin aramasına devam ediliyor. Yakınlarına sabır diliyorum. Kendileriyle dolaylı yolla görüşmelerim oldu. Onların arzu ettiği her şey yapılıyor. Teknik olarak tüm ekipmanlarla bütün imkanlarını kullandı fakat maalesef olaydan geç haberdar edilmemiz sebebiyle takriben 23 saat sonra gençlerimizin herhalde bir şekilde kapılıp uzaklara kadar gittikleri düşüncesindeyiz. Buna rağmen aramalar devam ediyor."
Arınç, toplantıda ayrıca Irak ve Libya’daki son gelişmelerin, çözüm süreci ile ilgili son konuların ve buna bağlı olarak iç ve dış bazı gelişmelerin görüşüldüğünü açıkladı. Arınç, "Biz de bir bakıma Başbakanımızla vedalaşmış olduk. Yeni kurulacak hükümetimizin de bugüne kadar ki hükümetlerimizin başarı trendini çok daha yükseklere çıkaracağını ümit ettiğimizi ifade ettik" dedi.
(İHA)