BIST 9.545
DOLAR 32,49
EURO 34,78
ALTIN 2.490,19
HABER /  GÜNCEL

7 adımda PKK'dan silahlara veda süreci

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, silahlara vedanın yol haritasının ayrıntılarını köşesinde yazdı.

Abone ol

Silahlara veda süreci 7 aşamalı olacak. PKK, kongre sonrası silahları teslim edecek. Nereye teslim edileceğini İzleme Komitesi belirleyecek.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, Abdullah Öcalan'ın PKK'ya yaptığı silahsızlanma çağrısının ayrıntılarını yazdı.

Hem iktidar, hem de HDP Grup Başkanvekileri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile görüşen yazar, bundan sonra neler olacağını "Silah teslimi 4. aşamada" başlıklı yazısında maddeler halinde sıraladı:

1 Hükümet ve HDP'nin ortak sayıda isim vererek belirlediği 14 veya 16 kişilik (isimler belirlendi ama sayı netleşmedi) İzleme Heyeti'nden bazı isimlerin arasında yer alacağı HDP heyeti, muhtemelen bu hafta sonu İmralı'ya gidecek.
Ancak adanın fiziki imkânları elvermediği için İzleme (Gözlemci) Heyeti'nin tamamı gitmeyecek, içlerinden bir veya iki temsilci alınacak.
2 KCK'dan tutuklu olan hasta mahkûmların serbest bırakılmaları sağlanacak. Nitekim iktidar tarafı, "Daha önce 176 kişi bu kapsamda bırakılmıştı, durumu kötü olanlar varsa yine bırakılır" yaklaşımı göstermiş.

SİLAH BIRAKMA

3 Kararlaştırıldığı gibi imralı Adası'nda Öcalan'ın yanındaki mahkûmlar değişecek. Yeni mahkûmlar Öcalan'a sekretarya hizmeti de sunabilecek nitelikteki kişilerden seçilecek.
4 Bahar aylarında PKK, kongresini toplayarak tahkim edilmiş ateşkesi açıklayacak ve silahlarını teslim edecek.
Bu aşamada Çözüm Kurulu altında çalışan bir diğer izleme ve Koordinasyon Komitesi devreye girecek. PKK'nın silahları nereye, hangi şartlar altında bırakacağını belirleyecek.
5 Hükümet de 10 maddelik yol haritasında sıralanan adımları atmaya başlayacak. Bu amaçla kurulmuş İzleme Komitesi (Heyeti) yapılanları gözlemleyecek.

ÖCALAN'DAN İKİNCİ ÇAĞRI
6 İzleme Heyeti adımların atıldığını belirtirse bu kez ikinci aşamaya geçilmesi için süreç işletilecek.
Önceki gün PKK'ya silahı bırakması için yaptığı "niyet beyanını" Öcalan, bu kez süreci "onama beyanına" dönüştürerek deklare edecek.
Devlet bu aşamadan önce eve dönüşün kolaylaştırılmasından dağ kadrosunun durumuna, AB kadrosuna siyaset yolunun açılmasından sosyal restorasyona kadar geniş kapsamlı adımları atacak.
7 Öcalan'ın onamasının ardından Meclis, hukuk ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan yapılanma aşamasına geçilecek.
Anayasa başta olmak üzere yasalarda yapılacak değişiklikler için Meclis'te komisyonlar kurulacak; hukukçu temsilciler Anayasa ve yasaları yapacak, sivil toplum veya izleme heyetleri temsilcileri gözlemleyip onaylayacak. Süreç bu şekilde sonlanacak.