BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,03
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

63 ışık yılı uzaklıkta yeni bir gezegen gözlemlendi

İlk olarak 2008 yılında gözlemlenen Beta Pictoris b'nin, Jüpiter'den 13 kat daha fazla kütleye ve Jüpiter'in yaklaşık bir buçuk katı yarıçapa sahip bir "süper Jüpiter" olduğunu ESO ekibi tarafından belirlendi.

Abone ol

Uzaktaki gezegenler, görünür ışık ve kızılötesi dalga boyları kullanılarak gözlemlense de bu gözlemlerin sayısı oldukça az. Buna benzer bir gezegen, 2008 yılında Avrupa Güney Gözlemevi'nden (ESO) bir ekip tarafından ilk kez gözlemlenen, genç büyük bir dış gezegen olan Beta Pictoris b'dir. 

İlk olarak 2008 yılında gözlemlenen Beta Pictoris b'nin, Jüpiter'den 13 kat daha fazla kütleye ve Jüpiter'in yaklaşık bir buçuk katı yarıçapa sahip bir "süper Jüpiter" olduğunu ESO ekibi tarafından belirlenmiştir. Ayrıca bu gezegen Pictor takımyıldızından yaklaşık 63 ışık yılı uzaklıktadır. Bu gezegenin ilk keşfi, ESO'nun Şili'deki büyük bir teleskopunun üzerindeki 'Nasmyth Adaptive Optics System' Yakın Kızılötesi Görüntüleyici kullanılarak yapıldı.

Önümüzdeki yıllarda, daha fazla çözünürlük ve hassasiyete sahip olacak yeni nesil teleskoplar sayesinde, doğrudan görüntüleme yöntemi kullanılarak daha fazla dışsal gezegenin keşfedilmesi bekleniyor. Bu teleskoplar arasında James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Büyük Teleskop (ELT) ve Dev Magellan Teleskobu (MGT) bulunmaktadır.