BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,03
ALTIN 2.324,05
HABER /  GÜNCEL

60 kadın ve kız çocuğu 'Boko Haram'dan kaçtı'

Nijerya güvenlik yetkilileri, Boko Haram'ın daha önce kaçırdığı 60 kadar kadın ve kız çocuğunun örgütten kaçıp kurtulduğunu açıkladı. Kurtulanların, geçen ay Damboa kentinden kaçırılan 68 kişilik kadın ve kız çocuğu grubundan olduğu belirtildi.

Abone ol

Nijerya güvenlik yetkilileri, Boko Haram'ın daha önce kaçırdığı 60 kadar kadın ve kız çocuğunun örgütten kaçıp kurtulduğunu açıkladı.

Kurtulan kişilerin, örgütün geçen ay Damboa kentinden kaçırdığı 68 kişilik kadın ve kız çocuğu grubundan olduğu öğrenildi.

Kurtulanların, örgüt Cuma günü Damboa kentindeki askeri üsse yakın bir yere saldırmak üzere gittiklerinde kaçtıkları belirtiliyor.

Nijerya ordusu, Cuma günkü çatışmada örgüte mensup 50 militanın öldürüldüğünü açıklamıştı.

Boko Haram hala Nisan ayında Chibok kentinden kaçırdığı 200'den fazla kız öğrenciyi elinde tutuyor.

Nijerya'nın başkenti Maiduguri'den AFP haber ajansına konuşan üst düzey bir yetkili, kadın ve kız çocuklarının kaçtığını doğruladı.

Değiş-tokuş talebi reddedildi

İslamcı örgüt Boko Haram'ın 14 Nisan'da 200'den fazla kız çocuğunu Chinok'taki okullarından kaçırması, uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.

Örgüt rehin tuttuğu kız öğrencileri, hapisteki militanlarının salıverilmesi karşılığında serbest bırakmayı teklif etmişti. Ancak hükümet bu talebi reddetti.

Nijerya ordusu geçen hafta üç kadını "Boko Haram'a kadınları üye olmaya ikna ettiği" gerekçesiyle tutuklamıştı.

Özellikle dul kadınları ve genç kızları hedef alan bu üyelerin, onlara "Boko Haram üyeleriyle evlilik vaadederek" kandırdığı belirtilmişti.

Örgütün şiddeti artırması nedeniyle hükümet Nijerya'nın kuzeyinde olağanüstü hal ilan etmişti.

'Batı eğitimi günahtır'

2002'de kurulan Boko Haram örgütü başlangıçta sadece Batı tarzı eğitim biçimine karşı çıkıyordu.

Adı yerel dilde "Batı eğitimi günahtır" anlamına gelen "Boko Haram", 2009'da bir strateji değişikliğiyle, Nijerya'nın kuzeyinde İslam devleti kurmayı amaçladığını duyurmuştu.

Özellikle Nijerya'nın kuzeydoğusunda aktif olan örgüt, son beş yılda düzenlediği saldırılarla binlerce insanın ölümüne neden oldu.

ABD Boko Haram'ı geçen yıl "terör örgütü" ilan etti.