BIST 8.974
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.282,09
HABER /  GÜNCEL

6 ayda okumayı öğrendi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde gözlerinde görme kaybı olan ve epilepsi hastası 9 yaşındaki Berat Mustafa İzgi, gittiği devlet okulunun özel eğit...

Abone ol

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde gözlerinde görme kaybı olan ve epilepsi hastası 9 yaşındaki Berat Mustafa İzgi, gittiği devlet okulunun özel eğitim sınıfında 6 ayda okumayı öğrendi.
Anne Fatma İzgi, oğlu Berat Mustafa’nın 3,5 yaşındayken aniden ateşlenerek rahatsızlandığını, söyledikleri hiçbir şeye tepki vermediğini belirterek, "Diğer yaşıtları gibi davranmadığını fark ettik hemen doktora götürdük. Bazı tahliller yaptılar ve neticesinde bizi araştırma hastanesine yönlendirdiler. Orada da yapılan muayene ve tetkiklerde oğlumun anne karnında oksijensiz kalmasına bağlı olarak beyinden gelen sinirlerin yeterli çalışmaması nedeniyle gözlerinde görme kaybı ve epilepsi rahatsızlığına yakalandığını öğrendik. Doktorlar bize Berat Mustafa’nın öğrenme becerisinin rahatsızlığına bağlı olarak çok yavaş olacağını söylediler. İlaç tedavisi verdiler. Ayda birkaç kez hastaneye gidiyorduk ve sürekli yapılan tetkiklerde gelişiminin çok yavaş olduğunu söylediler" dedi.
Oğlunun geleceğini, yaşıtları gibi nasıl okumayı öğreneceklerini ve bunları nasıl başaracaklarını düşündüğünü söyleyen İzgi, oğlunu birkaç özel rehabilitasyon merkezine de gönderdiklerini, herhangi fayda görmediklerini anlattı.
Çocukların okumayı öğrenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın devlet okullarında oluşturduğu engelli özel eğitim sınıfına gönderme kararı aldıklarını belirten İzgi, sınıf öğretmeni Teslime Kağar’ın da gayretleriyle “Oğlum Berat Mustafa artık kitaplarda yazan anne kelimesini bana okuyarak söyleyebilir. Bu bizim için tarif edilemez bir duygu. 3 aylık tatil süresince okumayı ve okuduğunu hızlı anlayabilmesi için destek olacağız” diye konuştu.
Sınıf öğretmeni Teslime Kağar ise, "Berat Mustafa bizim sınıfa geldiğinde kendisi sanki hayata küsmüş gibiydi. Aile de büyük bir çaba içinde olduklarından ümitleri kırılmış gibiydi. İlk önceleri Berat Mustafa’ya harfleri vermeye başladık, sonra küçük küçük iki harfleri birleştirerek okumayı öğretmeye çalıştık. Bu süreçte ailesi de desteklerini hiç eksik etmediler. Bu gibi rahatsızlıklarda çocukların eğitimi çok zor olmasına rağmen Berat Mustafa 6 ay gibi kısa bir sürede okumayı başardı. Yaz tatili süresi içinde de kendisi ve ailesiyle istişare içerisinde olacağım" şeklinde konuştu. Berat Mustafa İzgi’ye başarısından dolayı tablet bilgisayar hediye edildi.
(İHA)