BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.412,52
HABER /  GÜNCEL

56 iletişim fakültesi kapatılsın teklifi

"Gelişen teknoloji medyayı değiştirdi, hatta etkisiz hale getirdi" diyen iletişim hocasından çok radikal bir öneri geldi

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Anık, 60'a ulaşan iletişim fakültelerinin tamamına yakının kapatılıp 2 yıllık meslek yüksekokullarına dönüştürülmesini önerdi.

Anık'ın bu önerisinin arkasında ise gelişen yeni medya, internet var. Anık, "İnsanlar sosyal paylaşım sitelerinden haberleşip güç bloklarına kafa tutup yıkabilir hale geldi. Yeni gelişen medya araçları buna imkan veriyorsa, medya patronajlığına da profesyonelliğine de ihtiyaç yok. Böyle bir meslek, teknik alan ortadan kalmaya başladı" dedi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yazılı ve görsel medyada yeni bir dönem gelişti. Bu kapsamda medyanın eski gücünü yitirdiğini ileri süren Anık öncelikle şunları anlattı:

İNTERNET, ARACI MEDYAYA İHTİYACI KALDIRDI

"Basın 80'lerle birlikte büyük bir değişim yaşıyor. Medya profesyonelliği gibi bir meslek alanı önemli ölçüde yok oldu. İnsanlar sosyal paylaşım sitelerinden haberleşip güç bloklarına kafa tutup yıkabilir hale geldi. Yeni gelişen medya araçları buna imkan veriyorsa, medya patronajlığına da profesyonelliğini de ihtiyaç yok. Böyle bir meslek, teknik alan ortadan kalmaya başladı. Düşünün Türkiye'de darbe bile (e-muhtıra) internet aracılığı ile yapıldı. İstediğimiz bir çok bilgiye internet aracılığı ile ulaşıyoruz."

İLETİŞİM FAKÜLTELERİNİ KAPATALIM

Bir meslek alanını değişime hatta yokoluşa giden sürecin durdurulamayacağını savunan Anık'ın düşündüğü ise bu mesleğe eleman yetiştiren fakültelerin ne olacağı. Anık bu konuda da çok tartışılacak kapatma önerisinde bulunarak şunları söyledi:

"Ben bu fakülteleri ne yapacağız diye düşünüyorum. 56 kadar iletişim fakültesi var. Tamamını iletişim meslek yüksek okuluna çevirmek gerek. O okullar da kamera kullanacak, fişi prize takacak ara elaman yetiştirmeli. 2-3 fakülte kalır onlar da iletişim bilimi üzerine çalışsın. İşsiz olmak üzere sokağa bırakıyorum öğrencileri. Piyasada iş yapacak durumu yok. Kamera yüzü görmeden giden var. O zaman sadece o işi yaptıralım."