BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,46
ALTIN 2.487,85
HABER /  GÜNCEL

555 yıllık tarihi cami küle döndü

Karacabey ilçesinde, 537 yıllık olduğu belirtilen tarihi Ulucami'de dün akşam çıkan yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.

Abone ol

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 3 aydır restorasyon çalışmaları devam eden tarihi Ulucamii'de dün akşam saatlerinde yangın çıktı.

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 1475-1476 yıllarında yaptırılan Ulucami'nin (Hüdavendigar), 12 Mayıs 2011 tarih ve 6841 Sayılı Koruma Kurulu Kararı ekinde onaylanan projeye uygun olarak restore edilmesi için 29 Eylül 2011'de ihalesi yapıldı.

Geçen yılın Kasım ayında ilgili firmayla 477 bin 353,49 lira bedelle sözleşme imzalandı ve 21 Kasım'da restorasyon çalışmaları başladı.

Normal şartlar altında restorasyonun 16 Kasım 2012'de tamamlanması planlanırken, çalışmalar başladıktan sonra ilk olarak cami beden duvarlarında, iç ve dış duvar yüzeylerinde işlemler yapıldı.

Yağlı boyayla boyanmış ahşap yüzeylerde yağlı boya raspası yapılmaya başlandı ve bu çalışmalar devam ettiği sırada dün akşam saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle camide yangın çıktı. Yangının kontrol altına alınmaması sebebiyle tüm ahşap çatı, ahşap mahfil ve cami içindeki ahşap elemanlar tamamen yandı.

Yangın çıkış nedeni için itfaiye raporu beklenirken, Karacabey Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma başlatıldı.

İncelemede, en son Yunan işgali sırasında yakılması sebebiyle restore edilen ve 1964'te yapılan onarımda da tavanın bozulan kısımları yenilenen caminin, özgün kalem işi imalatları ve tavan süslemelerinin olmadığı belirlendi.

Caminin ayakta kalan beden duvarları ve minaresiyle ilgili Bölge Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü teknik personelince, statik inceleme yapılarak, rapor düzenlendikten sonra yeniden restorasyon tadilat projesi hazırlanıp Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onay alınmasının ardından, restorasyon çalışmalarına tekrar başlanacak.

ULUCAMİ (HÜDAVENDİGAR)

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne göre Ulucami'nin mimari yapısı şöyle:

''Kuzey ve güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Kuzeyinde doğu batı yönünde bir son cemaat yeri yapıya enlemesine eklenmiştir. Doğu cephesinde ise ibadet mekanı ile son cemaat yerini ayıran duvarın yanında altıgen minare kaidesi görülmektedir. Kuzey duvarındaki bir kapıdan ibadet mekanına girilmektedir. İbadet mekanı doğu ve batı duvarlarında birbirlerine simetrik üçgenden altı, güney duvarında da yine birbirlerine simetrik ikişerden dört, kuzey duvarında da iki pencere ile aydınlatılmaktadır. İbadet mekanı kuzey, doğu ve batısında U planlı bir mahfil ile çevrelenmiştir. Caminin son cemaat yeri ile ibadet mekanı düz tavanlıdır.''

 Cami, Sultan 1. Abdülhamid (1774-1789) döneminde ve Yunan işgali sırasında yakılması nedeniyle 1964 yılında onarılmıştı.