BIST 8.769
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,73
HABER /  EKONOMİ

550 bin emekliye müjde

Emekli olmasına rağmen çalışan ya da işyeri açan emeklilerden yapılan pirim kesintilerinde sınırlamaya gidilecek.

Abone ol

Hükümet, emekli olmasına rağmen çalışmak zorunda kalan ya da işyeri açan 550 bin emekliyi sevindirecek bir çalışma yürütüyor. Emeklilerden yapılan prim kesintilerinde sınırlamaya gidilmesi planlanıyor. 60 yaş üzerindeki emeklilerden ise kesinti yapılmayacak.

Türkiye'de emekli olup çalışmaya devam eden 550 bin kişi bulunuyor. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre hükümet, esnafa büyük yük getiren destek primleri konusunda nefes aldıracak bir adım atacak. İşyeri açan, ücretli çalışan emeklilerden yapılan prim kesintisine sınır getirilecek. Emeklilerden 60 yaşı dolduranlardan ise kesinti yapılmaması öngörülüyor. Çalışma Bakanlığı, emeklileri sevindirecek projenin maliyet hesabını çıkartıyor

ÇALIŞAN 550 BİN EMEKLİ VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, devlete destek payı ödeyen emekli sayısının 550 bin olduğunu açıkladı. Çelik, emekli olduktan sonra işyeri açanların sayısının 226 bin 548, Bağ-Kur'lu olarak kesinti yapılanların 358 bin 795, Emekli Sandığı maaşlarından kesinti yapılanların 26 bin 81 kişi olduğunu söyledi. Bakan Çelik, yüzde 30 oranının dörtte birinin sigortalı, dörtte üçünün işveren hissesi olarak kesinti yapıldığını belirterek, vazife malullüğü aylığı alırken çalışmaya devam edenlere iş kazası, meslek hastalığı hükümleri uygulandığını hatırlatarak, "Bu kapsamda olanlardan sosyal güvenlik destek primi kesilmez. Vazife malullüğü aylığı bağlanıp da çalışmaya başlayarak hakkında da yazılı talepleri doğrultusunda işlem yapılır" dedi.

EMEKLİ İŞYERİ AÇARSA MAAŞTAN YÜZDE 15 KESİNTİ YAPILIYOR

Emekliler bir işyerinde çalışıyorsa destek primi kesintisi işveren tarafından ödeniyor. Ancak emekli kendine ait bir işyeri açtığında yüzde 15 oranındaki kesinti emeklinin maaşından yapılıyor. Çalışma Bakanı Çelik'in verdiği bilgiye göre, 2008 yılında yüzde 12, 2009'da yüzde 13, 2010'da yüzde 14 uygulanan destek priminin 2011 yılından itibaren yüzde 15 uygulandığını anımsattı.

Birçok Avrupa ülkesinde, yaş şartı aranmadan emekli olduktan sonra işyeri açan, şirket ortağı olanlardan destek primi alınmıyor. Almanya, Finlandiya gibi ülkelerde emekli olduktan sonra çalışıp prim ödemeye devam edenlerin, emekli olduktan sonra çalışıp, prim ödemeye devam edenlerin emekli aylıkları da artıyor. Çalışma Bakanlığı destek primi ve emeklilik modelleri ile ilgili talepleri dikkate alarak kapsamlı bir çalışma yürütüyor.

DESTEK PRİMİ FAİZLERİ SİLİNDİ

Hükümet, 2014 yılı sonunda yaşama geçirilen torba yasa ile emeklinin destek primi faizlerini sildi. Çalışan ve kendi işini yapan Bağ-Kur emeklilerinden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi borçları da yapılandırma kapsamına alındı. Böylece milyonlarca emekliyi zora düşüren borçların da faizleri, gecikme cezaları silinerek anapara yeniden yapılandırılıp taksite bölündü.