BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.437,80
HABER /  GÜNCEL

500 bin Suriye'li daha geliyor!

İddia New York Times'tan! New York Times, Halep’teki çatışmalardan kaçan yaklaşık 500 bin Suriyelinin Türkiye için yeni bir mülteci akını yaratabileceğini öne sürdü.

Abone ol

Suriye’de rejim ve muhalefet arasında uzlaşmayı sağlamak için toplanan Cenevre-2 konferansının fiyaskoyla sonuçlanmasının ardından şiddetlenen savaş, Türkiye için de endişe yaratıyor. ABD’de yayımlanan New York Times (NYT) gazetesi, Halep’in isyancıların kontrolündeki mahallelerindeki çatışmalardan kaçan ve Birleşmiş Milletler’e sayıları 500 bini bulan Suriyelilerin; Türkiye için yeni bir mülteci dalgası anlamına gelebileceğini belirtti.

KAÇANLAR TÜRKİYE SINIRINA DOĞRU YOL ALIYOR 

Son haftalarda Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı ordunun Halep’e yönelik ağır hava bombardımanında kaçan siviller Suriye’nin kuzeyinde en temel gıdalardan yoksun biçimde Türkiye sınırına doğru yol alıyor. Kimi aç, susuz biçimde, kimileri de yaralı olarak uzun yol kat eden Suriyelilerin sınırda ilk sığındığı yerlerden biri olarak Kilis ön plana çıkıyor. Ben Hunnard imzasını taşıyan, Kilis mahreçli haberde “Suriye’nin kuzeyinden gelen insan dalgasının büyük kısmı bir zamanlar sakin bir yer olan bu sınır iline varıyor.

SURİYELİ NÜFUSU TÜRK NÜFUSUNU GEÇTİ

Artık Suriyelilerin sayısı 90 bin nüfuslu ilin Türk sakinlerini neredeyse geçmek üzere” ifadesi kullanıldı. Habere göre sirenlerini çalarak geçen ambulansların eksik olmadığı şehirde, Türkiye’nin sağladığı tıbbi ve sosyal hizmetlerin üzerindeki baskı da artıyor. Kilis Devlet Hastanesi’nde görev yapan Doktor Mehmet Beyazıt, son haftalarda günde 20 ila 30 ameliyat yapıldığını belirtti. Tedavi edilenlerin arasında ‘aşırı İslamcı’ isyancıların olduğunu öne süren NYT, ameliyat edilenler arasında Suriye ordusunun kullandığı varil bombaları nedeniyle ağır şekilde yaralanan sivillerin çokluğuna dikkat çekti. Kilis’e sığınan Suriyelilerde Fatima Abtini, pazar yerinde 12 yaşındaki torununun varil bombasının isabet etmesiyle bir bacağını kaybettiğini anlattı. Gazetenin haberinde Halep’teki evlerini yanlarına hiçbir şey alamadan terk eden çocuklu ailelerin ciddi biçimde para sıkıntısı çektiği belirtildi.