BIST 9.775
DOLAR 32,55
EURO 35,00
ALTIN 2.435,21
HABER /  DÜNYA

50 yıl boyunca 300 bin bebeği çalmışlar

İngiliz yayın kurumu BBC'nin hazırladığı bir belgesel birçok aileyi yıkan acı gerçeği ortaya çıkardı

Abone ol

İngiliz yayın kurumu BBC'nin hazırladığı bir belgesel ile ortaya çıkan birçok ailenin hayatını altüst etti.

İngiliz yayın kurumu BBC'nin hazırladığı bir belgesel, İspanya'da Katolik Kilisesi'nin tam 300 bin bebeğin gerçek ailelerinden çalınıp çocuksuz ailelere para karşılığında evlatlık verilmesine karıştığını ortaya çıkardı.

Dünya bülteni haberine göre doktorlar, hemşireler, papazlar ve rahibelerin yer aldığı gizli bir şebeke, 1939'da iktidara gelen Franco döneminden, evlatlık verme işlemlerini hastaneler değil hükümetin düzenlemeye başladığı 1990'ların başına dek bebekleri çalıp satmış.

Çocuklarının öldüğünü sanan yüzlerce aile, skandalın patlamasının ardından İspanyol hükümetinden olayla ilgili resmi soruşturma açmasını talep ediyor.

EVLATLIK ALANLAR DA BİLMİYOR

'İspanya'nın Çalıntı Bebekleri' adlı belgesele göre, bebekleri çalınan anneler genellikle genç ve bekar. Bu kadınlara bebeklerinin doğumda ya da sonrasında öldüğü, cesetleri göremeyecekleri ve cenazelerine katılamayacakları söylenmiş. Çalınan bebekler ardından 'dini inançları ve mali durumları sebebiyle daha iyi ebeveyn olacakları' düşünülen ailelere satılmış. Doğum belgelerinde de evlatlık alan aileyi gerçek ebeveyn olarak göstermek için sahtecilik yapılmış. Çoğu vakada da evlatlık alan aile, bebeklerin çalındığını bilmiyor, bebekleri annelerinin terk ettiğini sanıyormuş.

ANNELER BEBEKLERİNİ BEKLİYOR

Skandal, Antonio Barroso ve Juan Luis Moreno'nun adlı iki İspanyol'un, çalıntı bebek olduklarını öğrenmeleriyle patlak verdi. Moreno'nun babası, ölüm döşeğinde oğluna gerçeği itiraf edip "Seni 200 bin pesetaya satın aldık" demiş. Moreno, "O dönemde 200 bin pesetaya bir daire alınıyordu. Ailem yeterli parası olmadığı için bu parayı, 10 yıl taksitle ödemiş" dedi.

DNA testleri ve bir rahibenin itirafıyla olayı doğrulayan Barroso ve Moreno'nun hikayelerini anlatması ülke çapında pek çok kadını çocuklarını arama yönünde harekete geçirirken, Manoli Pagador adlı bir kadının da, Teksas'ta yaşayan 40 yaşındaki oğlu Randy Ryder'ı bulmasını sağlamış. 89 yaşındaki Ines Perez ise bebeğinin çalıntı olduğunu itiraf edip 1969'da bir papazın kendisini sahte hamilelik için teşvik ettiğini anlattı. Perez, "Papaz karnıma takmam için dolgu malzemesi bile verdi. Böylece dokuz ay sonra bana bir kız bebek verebileceğini söyledi" dedi.

ÇALINTI BEBEK OLDUKLARINI ÖĞRENENLERİN HAYATI ALTÜST OLDU

BBC belgeselini hazırlayan gazeteci Katya Adler, skandalın Moreno gibi çalıntı bebek olduklarını öğrenen kişiler de inanılmaz büyük üzüntüye yol açtığını belirtti. Adler, "İspanya'nın dört bir yanında, anne-babaları sandıkları kişilerin aslında kendilerini para karşılığında satın aldıklarını öğrenen binlerce kadın ve erkeğin hayatı altüst oldu. Ayrıca yıllar boyunca çocuklarının ölmediğine inanan ve bu sebeple histerik damgası yiyen anneler de, çocuklarının gerçekten de yaşadığını ve başkaları tarafından büyütüldüğü gerçeğini öğrenmenin şokunu yaşıyor" ifadelerini kullandı.