BIST 9.530
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.477,90
HABER /  DÜNYA

50 günlük bebeğe robotla ameliyat

Doğduğundan itibaren solunum ve yutma güçlüğü çeken Elif Eslem Pelen henüz 50 günlükken geçirdiği operasyon ile tıp literatürüne geçti. Robo...

Abone ol

Doğduğundan itibaren solunum ve yutma güçlüğü çeken Elif Eslem Pelen henüz 50 günlükken geçirdiği operasyon ile tıp literatürüne geçti. Robotik Cerrahi ile sağlığına kavuşan Pelen, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki doktorlar tarafından 3 dakikada ameliyat edildi.
Tıp literatüründe bir ilk yaşandı. Doğduğundan itibaren solunum ve yutma güçlüğü çeken Elif Eslem Pelen henüz 50 günlükken operasyon geçirdi. Robotik Cerrahi ile sağlığına kavuşan Pelen, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, Dr. Ahmet Altıntaş, Dr. Arzu Karaman ve Dr. Hakan Kaya tarafından son teknolojiyle ameliyat edildi.
Ameliyatı gerçekleştiren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Fatma Tülin Kayhan robotik cerrahinin hem hasta hem de cerrahi ekip açısından klasik yöntemlere
nazaran olağanüstü faydaları olduğunu belirtti. Kulak Burun Boğaz dışında diğer birçok alanda da kullanılan ve NASA’nın geliştirdiği robotik cerrahi teknolojisinin avantajlarını Dr. Kayhan şöyle sıraladı:
“Hastalar saatler içerisinde konuşmaya ve yeniden yemek yemeye başlıyor. Kesik olmadığı için çok daha kısa sürede iyileşme yaşanıyor.Yara ve ameliyat sonrası enfeksiyon riski neredeyse yok denecek kadar az. Daha az doktorla, daha kısa sürede yapılıyor.”
Dil kökünde bulunan iyi huylu kitle alınan Elif bebek sağlığına kavuştu ancak bu yöntem daha birçok rahatsızlıkta da kullanılabiliyor.
Dr. Fatma Tülin Kayhan dil, bademcik, boğaz ve benign ile malign hastalıklarında da robotik cerrahi ile ameliyat yapıldığını belirtti.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA onalı robotlardan Türkiye’de 15, dünyada ise 3 bine yakın bulunuyor. En önemlisi Türkiye’deki 15 robotun 2’si Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde. Hastane müdürü Dr. Yaşar Doğan robotik cerrahinin daha çok kullanılmasını, hastaların da robotik cerrahiyi daha yakından tanımasını hedeflediklerini açıkladı.
Dil, bademcik ve boğaz bölgesindeki kanserlerde de kemoradyoterapiye kıyasla TORC ile yapılan ameliyatların yan etkisinin daha az olduğu belirtiliyor.