BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.506,89
HABER /  DÜNYA

5 yıldır gizli görüşüyorlar

ABD ile İran herkesin önünde kavgalılar ama perde gerisinde çok farklı bir tablo çiziyorlar.

Abone ol

İngiliz Independent gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında, Tahran'ın nükleer programına ilişkin olarak beş yıldır gizli görüşmeler yapıldığını yazdı.

Sözkonusu görüşmelere katılan kişilerden biri olduğu belirtilen Amerikalı eski üst düzey diplomat Thomas Pickering Independent'a yaptığı açıklamada, İran ile görüşmelerin perde arkasından yürütüldüğünü söyledi.

Thomas Pickering, görüşmelere, ülkesinden kendisi gibi eski diplomatların ve uzmanların, İran tarafındansa, bazı akademisyenler ve politikacıların danışmanlarının katıldığını belirtti. Pickering, görüşmelerin ABD ve İran'da olmasa da çok sayıda yerde yapıldığını vurguladı.

Toplnatılara katılan İranlılardan bazılarının, Tahran'daki resmi kurumlarla bağlantılı olduğunu söyleyen Pickering, görüşmelerde esas olarak nükleer konuların ele alındığını, bununla birlikte ABD-İran ilişkileriyle ilgili olarak birçok konunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

ABD'li eski diplomat, taraflar arasında ABD ve İran hükümetinden resmi temsilcilerin bulunmadığını ancak görüşmelerin gidişatı konusunda resmi makamların sürekli bilgilendirildiğini açıkladı.

Pickering, gelecekteki görüşmeşmeleri tehlikeye atmamak amacıyla görüşmelerin içeriği hakkında detaylı açıklama yapmaktan kaçındı ancak Bush Yönetimi'nin de hiçbir zaman cesaretlerini kırmadığını ifade etti.

Pickering, İran'ın, Birleşmiş Milletler'in uranyum zenginleştirmeyi askıya alma talebini reddetmesi sonrası, ülkesinin İran politikasının tıkandığı görüşünü de dile getirdi.