BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,74
ALTIN 2.506,53
HABER /  GÜNCEL

5 Eylül Basın Özeti

İngiltere'de kabinede yapılan değişiklikler gazetelerin başlıca gündemini oluşturuyor.

Abone ol

Independent gazetesi Başbakan David Cameron'un dün açıkladığı kabine revizyonunu baş makalesinde değerlendiriyor.

Inedependent, Guardian ile aynı görüşte: Başbakan parti yelpazesinin daha sağında olanlara göz kırpıp, onları güçlendirdi.

Independent, hükümetin Muhafazakar Parti kanadındaki değişiklikleri değerlendirirken "hükümetin neden sağa kaydığını" düşündüğünü örneklerle açıklıyor.

Buna göre, çevreci çevrelerle arası iyi olmayan bir çevre bakanının ve cezaevi ıslah sisteminin sıkı olmasını savunan bir üyenin varlığı, hükümetin sağa kaydığının işaretleri.

Gazete, Muhafazakar Parti'nin sağ kanadının şimşeklerini üzerine en çok çeken iki kabine üyesinin de bakanlıklarını kaybettiğini belirtiyor.

"Değişiklikler kapsamlı olmadı"

Gazeteler, genel hatlarıyla revizyonun sarsıcı olmadığı konusunda birleşiyor.

FinancialTimes "Çekingen bir revizyon" diyor; Independent da Maliye, Dışişleri, Eğitim, İçişleri, Savunma ve iş dünyasıyla ilişkilerden sorumlu bakanların yerlerini koruduğuna dikkat çekiyor.

Times gazetesi de "Küçük bir değişiklik" başlığını kullandığı baş makalesinde "Hükümetin, karakterini göstermesi için bir anın geldiğini; ama Başbakanın bunun yerine daha sınırlı bir hırsla hareket ettiğini" yazıyor.

"Yeni ekip, eski sorunlar"

Muhafazakar Partiye yakınlığı ile bilinen DailyTelegrpah da "yeni bir ekip olduğunu ama sorunların aynı kaldığını" ifade ediyor.

Gazete öte yandan kabinenin Liberal Demokrat üyelerinin oldğu gibi yerlerinde kaldığını, başbakanın zaten koalisyon ortağı üzerinde neredeyse sıfır tasarruf gücüne sahip olduğunu belirtiyor.

Gazetenin manşetinde ise, kabine revizyonu hakkında "tek politika değişikliği bu konuda olur" denilen Heathrow havalanına ek pist tartışmasının geldiği son nokta bulunuyor.

İngiltere'de iş dünyasının kimi isimleri Heatrow havalimanına üçüncü bir pist yapılmasını istiyor; aksi halde dış ticarette rekabet gücünün yok olacağını savunuyor.

Londra belediye başkanının çıkışı

Bugüne kadar konuyu sürüncemede tutan bakanın kabineden çıkarıldığını gören Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın tepkisi Daily Telegraph'ın manşetinde.

Londa'ya başka bir havaalanı yapılmasını isteyen ama Heathrow'da üçüncü piste karşı çıkan ve Muhafazakar Parti'nin gelecekteki lider adayları arasında gösterilen Johnson, hükümetin üçüncü pistle ilgili duruşuna açıklık getirmesini istiyor.