BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.505,90
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

5 bin yıllık tarih gün yüzüne çıkacak

Gaziantep'te 5 bin yıllık tarihi antik kentin gün yüzüne çıkmasını sağlayacak mayın temizleme çalışması başladı.

Abone ol

5 bin yıllık Karkamış Antik Kenti'ni gün yüzüne çıkaracak mayın temizleme projesi hayata geçti.

Proje kapsamında Karkamış ilçesinde yer alan arkeolojik kazılara zemin hazırlayabilmek için 670 dönüm arazi mayınlardan arındırılacak.

Uzun süre kamuoyunda tartışılan mayınlı bölgenin temizlenmesi ihalesine katılan 17 firmadan en yüksek teklifi veren Nokta Yatırım İnşaat Limited Şirketi, hemen işe başlayacağını duyurdu. Gaziantep'in Karkamış ilçesi yakınında, Fırat Nehri'nin batı kıyısında, Türkiye-Suriye sınır hattı üzerinde, Yakındoğu Arkeolojisi'nin en önemli yerleşimlerinden birisi olan ve tarihi milattan önce 3 binli yıllara kadar uzanan Karkamış Antik Kenti, en geç 10 ay sonra mayınlardan kurtulmuş olacak.

Dünyanın en önemli antik kentlerinden birini turizme kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, mayınların son derece güvenli bir şekilde temizleneceğine dikkat çekti.

Kamçı, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve valiliğimiz tarafından imzalanan protokol kapsamında bölgede koordineli bir şekilde gerekli emniyet tedbirleri alınacak. Ayrıca Gaziantep İl Özel İdaresi olarak özel güvenlik hizmeti alınarak güvenlik önlemleri en üst seviyede takip edilecektir."

Mayın temizliği faaliyetinden sonra bölgede arkeolojik kazı yapılacak.