BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.493,75
HABER /  SAĞLIK

5 adımda daha güçlü bir hafıza!

Doktor Nebahat Bilici uyarıyor: İyi beslenme, uyku düzeni, kontrollü stres, egzersiz ve alkol ile sigaradan uzak durmak hafızayı güçlendirir

Abone ol

Hafızanızın ne kadar güçlü olacağı, doğduğunuz andan itibaren genetik kodlarınızda yazılı olsa da bu kodun üzerinde bazı değişiklikler yapmak sizin elinizde. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici; hafızayı güçlendirmenin yollarını anlattı:

1- BESLENİN

Hafızayı güçlendirmek için her besin grubundan dengeli olarak tüketmek gerekiyor. Selenyum, Omega 3, folik asit, B6, B12, C ve E vitamini gibi antioksidanlar beyindeki zararlı maddeleri temizleyerek, hafızaya destek oluyor.

2- EGZERSİZ YAPIN

Haftada 4 gün, 30-45 dakika yapılacak yürüyüş beyinde kan akışını hızlandırarak zihinsel fonksiyonları güçlendiriyor. Bunun yanı sıra yeni bilgiler edinmek, bir müzik aleti çalmak ve okumak gibi faaliyetler de zihinsel egzersiz yapmak anlamına geliyor. Çünkü yeni şeyler öğrenmek, beyinde sayıları sabit olan nöronlar arasındaki ağları artırarak hafızayı güçlendiriyor.

3- STRESİ YENİN

Hafif bir stres, kişinin dikkatini artırıyor, öğrenmesini güçlendiriyor ve hızlandırıyor. Oysa kontrol edilemeyen yoğun, kronik stres dikkatte azalmaya, konsantrasyon bozukluğuna ve unutkanlığa yol açıyor.

4- YEŞİLAYCI OLUN

Doğrudan damar sistemine zarar veren sigara tüketimi, beyin damarları üzerinde de olumsuz etkiye sahip olduğu için hafızayı zayıflatıyor. Alkolde ise tıpkı streste olduğu gibi düşük miktarı, kan akşını hızlandırarak fayda sağlarken, fazlası kan yağlarını artırıyor.

5- İYİ UYUYUN

İyi bir zihinsel performans için günde en az altı saat uyumak gerekiyor. Uzun süreli uykusuzluk çekenlerde kortizon seviyesi yükseliyor. Bu durum hafızayı kontrol eden sistemleri olumsuz etkiliyor.