BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.497,16
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

4C çalışanlarının talepleri!

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, 4C statüsünde çalıştırılanların ihbar-kıdem tazminatı, maaş, kadro, izin ve sosyal hak sorunlarını Meclis’te dile getirdi

Abone ol

Son olarak, özelleştirme sonrası ihbar tazminatları ödenmeyerek mağdur edilen BEDAŞ çalışanları başta olmak üzere, Türkiye genelindeki 4C’li çalışanların taleplerini topladı, yürüttüğü görüşmeler sonucunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sorunları genel bir paket halinde iletti.

CHP Milletvekili Sakine Öz, yazılı soru önergesinde değindiği 4C’li çalışanların çözüm bekleyen sorunlarını şöyle ifade etti:

"Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye (TEDAŞ) ait hisselerinin tamamını özelleştirme ihalesi sonucunda alan Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, BEDAŞ çalışanlarının bir bölümünü işten çıkarma kararı aldı. Farklı eğitim düzeylerindeki çalışanların önemli bir bölümü, özelleştirme sürecinden önceki yıllarda, geçici işçi pozisyonunda istihdam edilerek başladıkları işlerine, sonraki yıllarda daimi işçi pozisyonunda kadrolu olarak devam etmiştir. Özelleştirme sürecinin ardından, Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu’ndan çıkarılan işçiler, İş Kanunu’nda öngörülen ihbar bildirim süresine uyulmadığı gerekçesiyle, ihbarname yoluyla, kıdem ve ihbar tazminatları ile izin ücreti ödemelerini bu ortak girişim grubundan talep etmiştir."

"4C’liler İhbar Tazminatı Neden Ödenmiyor?"

"Çalışanlar, ayrıca, 657 Sayılı Kanun uyarınca, 4/C statüsünde istihdam edilmek üzere gerekli işlemlerin yürütülmesi için girişimlerde bulunmuştur. Yürüttüğüm görüşmeler,Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu’ndan çıkarılan işçilerin önemli bir bölümünün ihbarname yoluyla, kıdem-ihbar tazminatları ve izin ücreti ödemelerini talep ettiklerini, ancak ihbar tazminatlarının bahse konu Grup tarafından ödenmediğini ortaya koydu."

4C’li BEDAŞ Mağduru İçin Bakan Faruk Çelik Ne yapacak?

Sakine Öz, “Bakan Faruk Çelik’e BEDAŞ’ın özelleştirilmesinin ardından “işten çıkarılan işçilerin ihbar tazminatlarının ödenmediği” iddiaları üzerine inceleme başlatılıp başlatılmadığını, böyle bir inceleme mevcutsa sonucunu sordum. Bakalım, BEDAŞ’ta işten çıkarılan işçilerin ihbar tazminatlarının ödenmesi konusunda Bakanlığınızın bir girişimi olacak mı? Ayrıca, Bakan’ın, özelleştirme sürecinin ardından, Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu’ndan çıkarılan işçilerin ihbar tazminatlarının ödenmeme gerekçesini açıklamasını bekliyorum.” açıklamasında bulundu.

4C’lilerin Kadroları Neden Israrla Verilmiyor?

CHP’li Öz, “4/C statüsünde istihdam edilen çalışanımız, güvencesiz ve esnek çalıştırılmaktan yakınmaktadır. Görev tanımı belirsiz, uzmanlaştıkları alanların dışında işlerde kullanılmaktan, angarya işlere sürülmekten dertlidir. Ücretlerinin kadrolu çalıştıkları döneme göre düşürülmesinden dolayı mağduriyet yaşamaktadır. Sorunları bu kadar net olan ve acilen çözüm bekleyen 4C’lilerin taleplerini bir kez daha Bakan Faruk Çelik’e iletiyorum. Devlet, çalışanını mağdur edip, özelleştirmeler sonucu karına kar katan şirketlerin hukuksuzluk iddiaları karşısında kılını kıpırdatmıyorsa, orada sosyal devletten bahsedilemez.” şeklinde konuştu.

Özelleştirme Mağduru İşçiler İçin Manisalı Sakine Öz Devrede…

Sakine Öz’ün sorularının devamında, özelleştirme sonrası işsiz kalanlar da var… Öz, Bakan Çelik’e “Türkiye genelinde, elektrik dağıtım özelleştirmeleri sonrasında, ihbar tazminatları ödenmediği gerekçesiyle Bakanlığınıza kaç adet başvuru ulaşmıştır” diye sordu. Ayrıca, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, elektrik dağıtım özelleştirmeleri sonrasında işçilerimizin ihbar tazminatlarının sorunsuz ödenmesine dair bir denetimi var mıdır; bu denetim BEDAŞ işçilerinin talepleri için işletilecek midir?” sorusuna yanıt beklediğini sözlerine ekledi.

4/C’lilerin Kadro Talebine Bakanlık Ne Yanıt Verecek?

Sakine Öz, çalışma ve özlük hakkı sorunları üst düzeyde olan 4/C’lilerin talepleri arasında yer alan kadro sorununa da değindi ve Bakan Çelik’e “4/C statüsüne geçen ve özlük hakkı kayıpları yaşayan çalışanların kadro, maaş iyileştirmesi, izin, sosyal yardım iyileştirme talepleri konusunda Bakanlığınızın kısa ve uzun vadeli çalışmaları nelerdir?” sorusunu yöneltti.