BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.507,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

48 saatlik süreye Davutoğlu tepkisi!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'nın Türklerle ilgili açıklamasının yersiz olduğunu söyledi.

Abone ol
Dışişleri Başkanı Ahmet Davutoğlu, General Halife Hafter’in ülkedeki Türk vatandaşlarının “istihbarat faaliyetlerde bulundukları” iddiasıyla Libya’yı terk etmeleri için 48 saat vermesi ile ilgili, açıklamaların yersiz ve temelsiz olduğu belirtti.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi bakanlıkta gerçekleştirdikleri yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti. Salihi’nin iki hafta önce de Türkiye’ye geldiğini hatırlatan Davutoğlu, Irak’ta yaşanan son gelişmeler, özellikle Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde yaşanan olaylardan dolayı tekrar kapsamlı bir şekilde istişare etme durumunun oluştuğunu dile getirdi.

"TÜRKMENLER IRAK'IN ASLİ UNSURUDUR"
 
Türkmenlerin Irak’ın asli unsuru olduğunu belirten Davutoğlu, “Bu asli unsur olmaları dolayısıyla da kendi aralarındaki birlik ve beraberlikleri hayati önemdedir. Bu çatışmalar esnasında bütün Türkmenlerin Şii ve Sünni Türkmen gibi bir ayrıma yönelmeden bir olmaları, Irak’ın barışı ve güvenliği için beraber çalışmaları önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
 
Çok kritik bir kuşakta yaşayan Türkmenlerin, Arap, Kürtlerle ve diğer unsurlarla dostça ilişkilerinin geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, “Bütün Irak unsurlarının barış ve huzur içinde olmasını istiyoruz. Bu çerçevede de orada yaşayan herkese Türkiye’den sadece dostluk mesajı, barış ve huzur yönünde atacak her adıma destek mesajı gelir” ifadelerini kullandı.
 
“BU HARİTANIN ÖNEMLİ BİR PARÇASIYIZ”
 
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi ise yaptığı konuşmada, Türkmenlerin Türk olduğunu kimsenin inkar edemeyeceğini ifade etti. “Bu haritanın önemli bir parçasıyız” diyen Salihi, şunları kaydetti:
 
“Sadece Irak’ta değil, Suriye’de, Filistin’de de Ortadoğu’da yaşayan Türkmenler var. Bizim için önemli olan Türkmenler bu coğrafyada dimdik durmaları lazım. Diğer milletlerle hep beraber yaşadık, kaderimiz de birdir.”
 
Bu arada Salihi, bir basın mensubunun “IŞİD’in güçlenmesi fark edilmedi mi? Bu konuda daha önce Türkiye’yi uyardınız mı?” şeklindeki sorusu üzerine, kendilerinin hükümette yeterince temsil edilmediklerini belirterek, “Bu onların göreviydi. Onların araştırması gerekirdi” dedi.
 
İran askerlerinin Kerkük’e gönderildiği yönündeki haberle ilgili bir soru üzerine Bakan Davutoğlu, basına yansımış haberlerin dışında teyit edilmiş bir konu olmadığı kaydetti. Davutoğlu, şöyle devam etti:
 
“Herkesin Irak’ın istikrarı ve geleceği için son derece dikkatli davranması gereken bir süreçten geçiyoruz” dedi. Kerkük’ün kırılgan yapısına dikkat çeken Davutoğlu, “Ümit ederiz bütün bu şehirlerde yaşanan gelişmeler Kerkük’te yaşanmaz. Bu konuda da tüm ilgili taraflarla yoğun temas halindeyiz.”
 
“BU AÇIKLAMALAR LİBYA HALKININ HİSSİYATINI YANSITMAMAKTADIR”
 
Libya’da darbe girişiminde bulunan emekli General Halifa Haftar’ın ülkenin doğusundaki Türklere bölgeden ayrılmaları için 48 saat mühlet vermesinin hatırlatılması üzerine Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin hiçbir ülkeye dair bir gizli ajandasının olmadığını belirterek, “Türkiye, tüm ülkelerle olduğu gibi Libya ile ilişkilerinde son derece şeffaf ve ilkeli bir tutum sergilemektedir hiç bir gizli bir gündem içinde olmamıştır” dedi.
 
Davutoğlu, Libya Destek Grubu’nun Türkiye’de yapılacağına dikkat çekerek, “Geçtiğimiz üç yıl içinde Libya’daki bütün hükümetlerin bütün taleplerini siyasi geçmişlerine, sahip oldukları ideolojilerine bakmaksızın her zaman destek olduk. Libya polisi ve ordusunun eğitimi konusunda destekte bulunduk. Bu açıklamalar, Libya halkının hissiyatını yansıtmamaktadır” dedi.
 
“Libya’nın istikrarı, Türkiye için dost ve kardeş bir ülkenin istikrarının ötesinde Kuzey Afrika’nın genel istikrarı için de hayati bir önem taşımaktadır” diyen Davutoğlu, bu açıklamaların yersiz ve temelsiz olduğunu belirtti. Trablus Büyükelçisi’nin de Trablus’ta vazifesinin başında olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Libya’nın meşru hükümetinin gerekli açıklamaları yaptığına dikkat çekti.