BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,45
HABER /  DÜNYA

4.7’lik sarsıntı Marmaray’ı etkilemedi

Marmara Ereğlisi’nde meydana gelen 4.7’lik deprem, asrın projesi Marmaray’ı etkilemedi. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Elek...

Abone ol

Marmara Ereğlisi’nde meydana gelen 4.7’lik deprem, asrın projesi Marmaray’ı etkilemedi. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Elektronik ve Haberleşme Yüksek Mühendisi Süleyman Tunç, yaşanan depremin belirledikleri değerlerin altında olduğunu belirterek, Marmaray’ın deprem sırasında işleyişine devam ettiğini söyledi.
Asrın projesi olarak tanımlanan Marmaray, Marmara Ereğlisi’nde dün sabah meydana gelen 4.7’lik depremden etkilenmeyerek, seferlerine devam etti.
Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Elektronik ve Haberleşme Yüksek Mühendisi ve Marmaray Erken Uyarı ve Sağlık İzleme Sistemi Danışmanı Süleyman Tunç, Marmara Ereğli’sinde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin Marmaray’ın işleyişini etkilemediğini söyledi.

MARMARAY CİVARINA KURULU 15 TANE ERKEN UYARI İSTASYONU BULUNUYOR
Erken uyarın sistemi sayesinde harekete geçtiklerini belirten Süleyman Tunç, "Bu sabah 6.13 itibariyle meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından Marmaray’daki ilgili kişiler 6.14 yani depremler birlikte yaklaşık 30 saniye içerisinde bizimle irtibata geçtiler. Çünkü erken uyarı sistemimiz burada çalışır durumda alarm verdi. Bu erken uyarı sistemini alır almaz biz de tünelin aynı zamanda sağlık izleme sistemi olan yani bizim tünelde yaklaşık 26 tane ivme ölçerlerimizle beraber sağlık izleme sistemlerimizde beraber tüneli hemen kontrol edip hiçbir şey olmadığını gördük" dedi.
Süleyman Tunç, "Kandilli Rasathanesi’nin Marmaray civarına kurulu 10 tane karasal erken uyarı istasyonu 5 tane de deniz dibine kurulu erken uyarı istasyonu olmak üzere 15 tane istasyonumuz var. Bu istasyondan gelen veriler, sadece Marmaray’a değil İGDAŞ’a diğer ilgili kurum ve kuruluşlara paylaşıyoruz" diye konuştu.

“ÖNEMLİ OLAN BİR DEPREM KARŞISINDA TÜNELDEKİ HİSSEDİLEBİLİRLİLİKTİR"
Marmaray’ın durdurulması için yaşanan depremin bin katı büyüklüğünde bir ivmenin gerçekleşmesi gerektiğine vurgu yapan Tunç, şunları söyledi; "Üsküdar’dan Sirkeci’ye bir trenimiz gitmiş, Sirkeci’den Üsküdar’a başka bir tren gelmiş, deprem olmuş ama iki tren arasındaki depremin büyüklüğü trenleri herhangi bit şekilde işleyişine etki etmemiştir. Bu depremin bin katı daha büyüklüğünde bir ivme hissedilebiliyor olsaydı bu durumda ilgili arkadaşlar treni durdurmak zorundalardı. Şuanda binde bir büyüklüğünde bir deprem olmuş durumdadır. Normal işleyişimiz devam etmektedir. Bunun depremin büyüklüğüyle alakası yok. Depreme ve üretilen faya olan uzaklığımız ile ilişkili. Önemli olan bir deprem karşısında tüneldeki hissedilebilirliliktir."
Marmaray hattında alarma geçmeleri için depremin belirlenen bir değerin üzerinde olmasını gerektiğini belirten Tunç, "Kandilli’den gelecek olan erken uyarı ile tünelden gelecek olan erken uyarının değeri bizim belirttiğimiz değerin üzerine çıktığı zaman ekranda kırmızı, sesli bir alarm oluşmaya başlıyor. Alarm oluştuğu zaman da bu alarmın büyüklüğüne göre de trenimiz durdurulup ya da yoluna devam ettirilecek" şeklinde konuştu.
(İHA)