BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,88
HABER /  GÜNCEL

43 yıllık tecritten sonra özgürlük

ABD'nin Louisiana eyaletinde 43 yıldır tecrit hücresinde tutulan Albert Woodfox'un serbest bırakılmasına karar verildi. Yargıç aynı zamanda savcıların 68 yaşındaki Woodfox'u üçüncü kez yargılatmasını yasakladı.

Abone ol

ABD'nin Louisiana eyaletinde 43 yıldır tecrit hücresinde tutulan Albert Woodfox'un serbest bırakılmasına karar verildi.

Yargıç James Brady aynı zamanda savcıların 68 yaşındaki Woodfox'u üçüncü kez yargılatmasını yasakladı.

Woodfox 18 Nisan 1972'de hapiste çıkan bir isyan sırasında bir gardiyanın öldürülmesi nedeniyle tecrit hücresinde tutuluyordu.

Tüm suçlamaları reddeden Woodfox, gardiyanın ölümü nedeniyle iki kez mahkum edilmiş, iki mahkumiyet kararı da daha sonra bozulmuştu.

Ancak Louisiana Başsavcılığı'ndan bir sözcü savcıların "bu katililin hapishanede kalması ve yaptıklarının hesabını tamamen vermesi için" karara itiraz edeceğini söyledi.

Woodfox gardiyanın ölümü nedeniyle tecrit hücresinde tutulan ve "Angola üçlüsü" olarak bilinen üç mahkûmdan biriydi.

Bu üç kişiye kaldıkları hapishanenin geçmişte kölelerin çalıştığı Angola adlı çiftliğin yanında olması nedeniyle "Angola üçlüsü" adı veriliyordu.

Üçlünün serbest kalması için kampanyalar düzenlenmişti.

Kara Panter üyeleri

Diğer iki kişi Robert King ve Herman Wallace sırasıyla 2001 ve 2003'te tecrit hücresinden çıkartılmıştı. Wallace yeni bir yargılama beklerken ölmüş, King'in mahkûmiyeti ise bozulmuştu.

Woodfox ve Wallace 1966'da polis şiddeti ve ırkçılığa karşı kurulan, daha sonra da siyahların özgürlüğü için "devrimci" mücadeleyi benimseyen Kara Panterler grubuna üyeydi.

Üçü de hatalı yargılamalar sonucu işlemedikleri suçlardan ceza aldıklarını savunuyordu.

Woodfox, King ve Wallece ilk olarak silahlı soygun suçundan mahkûm edilmişti.

Tecritte 29 yıl geçiren King yaşadıklarını üç yıl önce BBC'ye anlatmıştı.

King kendisinin tecritte dayanabildiğini söylemiş, ancak diğerlerinin insanlarla temas etmedikleri için nasıl yıkıldıklarını görmenin "korkutucu" olduğunu söylemişti.