BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

41 yıllık Kaddafi rejimi resmen bitti!

Libyalı muhaliflerin askeri sözcüsü Kaddafi'nin karargahta bulunmadığını söyledi

Abone ol

Libyalı muhalif güçler, 'Trablus savaşı'nın 3. gününde Kaddafi'nin karargahını ele geçirdi. Kaddafi ve oğullarının karargahta olmadıkları belirtildi.

Libya'da Muammer Kaddafi dönemi sona erdi.

Pazar günü itibariyle Trablus'taki kontrolü ele geçiren muhalifler, Kaddafi'nin karargahına ele geçirdi. Babül Aziziye'nin tamamen kontrolleri altında olduğunu açıklayan muhaliflerin askeri sözcüsü Ahmed Ömer Bani, Kaddafi ve oğullarının karargahta olmadığını söyledi.

Karargahtan gelen ilk görüntüler, muhaliflerin yağmalamalara başladığını gösterdi. Görgü tanıkları da muhaliflerin, silahları yağmaladıklarını ve keskin nişancı tüfeklerine el koyduklarını belirtti.

41 YILLIK KADDAFİ REJİMİ DÜŞTÜ

Kaddafi güçleriyle NATO destekli muhalif güçler arasında 6 aydır süren çatışmalar sonunda, muhalifler Pazar günü Trablus'a girmiş ve kentin büyük bölümünde kontrolü ele geçirmişlerdi.

Kaddafi güçlerinin direnç gösterdiği hem muhalifler hem de uluslararası yetkililer tarafından sık sık dile getirilirken, son gelişme, muhalif güçlerin Kaddafi'nin Babül Aziziye'deki karargahına girmesi oldu.

"72 SAAT İÇİNDE ÖZGÜRLÜK"

Libya'nın BM Büyükelçisi İbrahim Debbaşi, Babül Aziziye'nin "tamamen devrimcilerin ellerinde olduğunu" belirterek, tüm Libya'nın 72 saat içinde özgürlüğüne kavuşmasını beklediğini kaydetti.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin sözcüsü Cuma El Cemati de, BBC televizyonuna, Kaddafi'nin ya Trablus'ta ya da Trablus yakınında olduğu açıklamasında bulundu.

KADDAFİ LİBYA'DAN AYRILMADI

El Cemati, Kaddafi'nin ülkeden ayrıldığını sanmadıklarını belirterek, "Hala Libya'da olduğuna inanıyoruz. Ya Trablus'ta ya da Trablus yakınında olduğunu sanıyoruz" diye konuştu.

Sözcü, Muammer Kaddafi'in er ya da geç bulunacağını, Libya liderinin direnmesi halinde öldürüleceğini, aksi takdirde ise tutuklanacağını kaydetti.

Gün içinde Rus yetkililerin ulaştığı ve "hayattayım ve savaşacağım" mesajı veren Kaddafi yeriyle ilgili Pentagon'dan da bir açıklama geldi: "Kaddafi'nin hala Libya'da olduğuna inanıyoruz..."