BIST 9.735
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.433,46
HABER /  GÜNCEL

4 savcı ve bir yargıç meslekten ihraç edildi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 17-25 Aralık soruşturmasını yürüten, aralarında Zekariya Öz'ün de buluduğu hakim ve savcıları görevden aldı.

Abone ol

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 17-25 Aralık soruşturmasını yürüten, aralarında Zekariya Öz'ün de buluduğu hakim ve savcıları görevden aldı.

HSYK 5'e 2 oy çokluğuyla savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihracına karar verdi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, kararla ilgili olarak "Kurul'daki arkadaşlarımızın hepsi onurlu hukuk insanlarıdır. Kararları herkes kendi vicdani kanaatlerine göre vermiştir. Hiçbirisinin hiç kimseden etkilenmesi söz konusu değildir" dedi.

Radikal gazetesi, Daire'nin kararını, Hakimler ve Savcılar Kanunun 69. maddesinin son fıkrasına göre aldını yazdı.

Kanunun 69. maddesi, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor.

Öz: Yazıklar olsun

Gazete, bu kişilerin birinci derece hakim ve savcı olmaları nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay'da yargılanacağını kaydetti.

Zekariya Öz, kararın ardından attığı Twitter mesajında, "Haberler doğruysa HSYK yetki gaspı yapmıştır. Verdiği karar yok hükmündedir... Yukardan aldığı talimatla bu kararları vermiştir yazıklar olsun bağımlı HSYK’ya’’ dedi.