BIST 9.548
DOLAR 32,49
EURO 34,55
ALTIN 2.496,88
HABER /  GÜNCEL

4 Ortadoğu ülkesi ile yeni bir dönem

Türkiye hem batıya hem de doğuya kucak açıyor. 4 Ortadoğu ülkesi serbest vize bölgesi kurulacak.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ticaretin Türkiye, enerjinin Suriye, ulaştırmanın Ürdün ve turizmin Lübnan tarafından koordine edilmesi kararı alındığını ifade ederek, "Ocak ayı veya Şubat ayı başında İstanbul'da düzenlenecek bir zirve ile dörtlü ticaret ve serbest vize bölgesinin ilanını düşünüyoruz" dedi.

Türkiye-Suriye-Lübnan-Ürdün Yüksek Düzeyli Dörtlü İşbirliği Ulusal Eşgüdüm Toplantısı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı'nın katılımıyla Dışişleri Bakanlığı'nda yapıldı.

Bakan Davutoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, önemli bir inisiyatifin koordinasyonu için bir araya geldiklerini belirterek, Haziran ayında 4 ülkenin Dışişleri Bakanları bir araya gelerek Yüksek Düzeyli Dörtlü İşbirliği Konseyi Anlaşması'nı imzaladıklarını hatırlattı.

Bütün komşu ülkelerle yüksek düzeyli işbirliği ikili işbirliği mekanizmalarını kurduklarının altını çizen Davutoğlu, bu işbirliğini dörtlü işbirliğine çıkarma kararı oluştuğunu söyleyerek, "Bu dört ülke arasında serbest ticaret ve vize nlayışına dayanan bir yapıyla insanların serbestçe dolaşımı, ekonomik ilişkilerin serbestçe yaygınlaşmasını teminen ve halklarımız arasında tam entegrasyon sağlanması hedefine muhatıf olarak çalışma başlatmıştık. Bu çalışmaların neticesinde 4 ülke 4 ana sektörde bu ekonomik entegrasyonu yürütme kararı aldılar" şeklinde konuştu.