BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.308,38
HABER /  POLİTİKA

Eski bakanlar son dakika Yüce Divan kararı

17-25 Aralık operasyonları sonrası görevlerinden istifa eden 4 eski bakanla ilgili son dakika Yüce Divan kararı bugün.

Abone ol

4 eski bakanla ilgili son dakika Yüce Divan kararı ertelendi. Eski Bakan'lar hakkında Meclis Soruşturma Komisyonu, Yüce Divan oylamasını 5 Ocak Pazartesi gününe erteledi.

Dört eski Bakan ile ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, Yüce Divan oylamasını gerçekleştireceği toplantıya ara verildi. Ara sonrasında yapılan açıklama ile oylamanın 5 Ocak tarihine ertelendiği bildirildi.

Komisyonın verdiği aranın ardından gazetecilere açıklama yapan Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, "MASAK Raporu ve itirazlara ilişkin görüşmeler tamamlanmazsa komisyonun karar toplantısı ertelenebilir" açıklaması yaptı. Daha sonra açıklanan karara göre Yüce Divan oylamasının 5 Ocak 2015'e ertlendi.

4 BAKAN İTİRAZ ETTİ

Toplantının ertelenmesine neden olan gelişme ise 4 eski bakanın MASAK raporuna yaptığı itiraz. Toplantı yeniden başlayınca 4 eski bakanın MASAK raporuna ilişkin görüşleri alınacak. 

GECİKMELİ BAŞLAMIŞTI                                                             

MASAK RAPORU NE?

TBMM Soruşturma Komisyonu’nca görevlendirilen MASAK uzmanının hazırladığı raporda, eski Bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler’in mal varlıklarının gelirleriyle orantılı olmadığı, Erdoğan Bayraktar’ın kendisi ve eşinin banka hesaplarında “dikkat çekici bir artış olmadığı” tespiti yapılmıştı.

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplandı. Komisyon, saat 15.00 olarak duyurulan toplantıyı 15.30'a erteledi, ancak toplantı saat 16.00'ya doğru başladı.

Toplantıya önce Komisyon'un MHP ve CHP'li üyeleri geldi. Üyeler, toplantının ertelendiğini duyunca CHP Grubu'na geçtiler. AK Parti'li üyelerin de gelmesiyle toplantı başladı. Milletvekilleri, toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

KORİDORA GİRMELERİ YASAK 

Basına kapalı gerçekleşen toplantı nedeniyle basın mensuplarının salonun olduğu koridora girmeleri yasaklandı. İçerideki milletvekillerinin dışarıya cep telefonları aracılığıyla bilgi aktarmaması salona sinyal kesiciler yerleştirildi. 

Komisyon, bugünkü son toplantısında eski bakanların Yüce Divan'a sevk edilip edilmemesi oylamasını gerçekleştirecek. Komisyon'da önce oylamanın nasıl yapılacağına karar verilecek, ardından her eski bakan için ayrı ayrı oylama yapılacak.

15 kişiden oluşan komisyonda HDP'nin çekilmesi nedeniyle 14 üye oylamaya katılacak. Salt çoğunlukla toplanıp karar alan komisyonda açık oylama yapılacak. Eski bakanların Yüce Divan'asevk edilip edilmemelerine ilişkin 11 ayrı oylama yapılacak. Güler için 4, Çağlayan için 3, Bağış ve Bayraktar için 2’şer iddia oylanacak.

8 OY GEREKİYOR 

9 AK Partili, 4 CHP’li, 1 de MHP’li milletvekilinin görev yaptığı Soruşturma Komisyonu’nda karar salt çoğunlukla alınacak. Yani 14 üyeden 8'nin onay vermesi gerekiyor. Komisyon, bakanların yargılanmasına karar verirse, dört isim Yüce Divan'a sevk edilecek ve rapor genel kurula sunulacak.


4-eski-bakanl-ilgili-yuce-divan-karari-bugun.jpeg
MECLİS'TE KAÇ OY GEREKLİ?

TBMM İçtüzüğü’ne göre komisyon raporunun 9 Ocak 2015’e kadar Meclis Başkanlığı’na sunulması ve 30 Ocak’a kadar Genel Kurul’da görüşülmesi gerekiyor. Yüce Divan kararı olursa rapor Genel Kurul’da görüşülecek ve oylanacak. Yüce Divan’a gerek görülmezse sadece görüşe sunulacak. Ancak bu kez muhalefetin ‘Yüce Divan’ önergeleri oylanacak. Her şartta eski bakanların Yüce Divan’da yargılanabilmeleri için Genel Kurul’da en az 276 milletvekilinin ‘kabul’ oyu kullanması gerekiyor. Oylama renkli pul ve zarfla gizli yapılıyor. Muhalefet ve bağımsızların 224 oyu bulunuyor. Bu bloktan hiç fire olmazsa AK Parti’den en az 52 milletvekilinin Yüce Divan yönünde oy kullanması gerekiyor. Kabul oyları ret veya çekimserden fazla bile olsa 276’ya ulaşmazsa Yüce Divan kararı çıkmıyor. Yüce Divan’a gönderilen bakan olursa komisyon raporu iddianame yerine geçiyor.

HANGİ BAKAN NEYLE SUÇLANIYOR?

Soruşturma önergesine göre Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında 2, Egemen Bağış hakkında 3, Muammer Güler hakkında ise 4 ayrı suçlama bulunuyor. Eski bakanlardan biri hakkında Yüce Divan kararı çıkarsa bu kez hangi suç veya suçlardan gönderileceği oylanacak.

ZAFER ÇAĞLAYAN

Zafer Çağlayan: Reza Zarrab’dan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında: 1- Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. 2- Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.

MUAMMER GÜLER

Muammer Güler: 1- Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek ve koruma polisi görevlendirmek. 2- Zarrab’la birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. 3- Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. 4- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

EĞEMEN BAĞIŞ

Egemen Bağış: 1- İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık etmek. 2- Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak. 3- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

TAVASSUT GÖZ YUMMA

Erdoğan Bayraktar: 1- Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmaları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummaları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamaları ve bu eylemlerin bir kısmını Erdoğan Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirmeleri. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut (aracılık) etmesi.