BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,73
ALTIN 2.497,76
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

4 eski bakan Yüce Divan'a gidecek mi iddialı kulis

4 eski bakanla ilgili Yüce Divan kararı çıkacak mı? AK Parti için kritik önemdeki oylama öncesi Hürriyet yazarı Erdal Sağlam'dan ilginç kulis iddası geldi.

Abone ol

17-25 Aralık operasyonları sonrası görevlerinden ayrılan 4 eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu bugün saat 15.00'da karar verecek.

AK Parti için kritik öneme sahip karar öncesi kulislerdeki bilgileri bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam parti içinde farklı görüşler olduğunu ileri sürdü.

"Yolsuzluk oylaması ekonomi için de kritik" başlığı attığı bugünkü yazısında Erdal Sağlam, AK Parti içinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da aralarında olduğu bir grubun bakanlar hakkında Yüce Divan izninin çıkmasını istediğini ileri sürdü.

Sağlam'ın bugünkü köşesinden öne çıkan bölümler şöyle:

"Bugün TBMM'de kurulan Komisyon, 4 bakan hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili kararını verecek.
Bu konuda AK Parti'nin tavrının ne olacağı konusunda kulislerde dolaşan çok söylenti var.

Şahsen bildiğimiz; AK Parti çinde çok sayıda milletvekili ve bakan, en az 3 bakanın Yüce Divan'a şevki için karar alınması gerektiği görüşünde. Bu kararın partilerinin yeni bir başlangıç yapması için şart olduğunu, aksi olursa bu iddiaların sonunda partiyi küçülteceğini söylüyorlar. Ancak belli ki; parti içinde bu konuda görüş ayrılığı var ve bugün ne karar çıkacağı belli değil. Daha doğrusu bazı parti yöneticileri ve Cumhurbaşkanının "böyle bir kararın 17 ve 25 Aralık'ın darbe olduğu yönündeki savunmalarım çürüteceği"ni söyleyip, bakanların Yüce Divan'a gönderilmesinin engellenmesini istedikleri söylentisi dolaşıyor.
Yine kulislerde, sürekli "Cumhurbaşkanı ile çatışmamız yoktur" mesajı vermeye başlayan. Başbakan Davutoğlu nun ise aksi görüşte olduğu konuşuluyor.

YÜCE DİVAN KARARI ÇIKMASA DA...

Bugün Komisyon'un ne karar alacağı bilinmiyor. Komisyon Yüce Divan kararı alsa da almasa da, konu TBMM Genel Kurulu'na da gelecek ve burada da tüm milletvekillerinin tavn ortaya çıkacak.
AK Parti'nin geleceği ne olur bilmiyoruz ama. Komisyonun ya da Genel Kurul'un bakanları Yüce Divan'a göndermeme kararı alması halinde, siyasi gerginliğin artacağı kesin. Bu karar bence ekonomiye ilişkin olarak da ciddi sonuç doğuracak bir karar olacak. Çünkü hükümetin tıkanan ekonominin önünü açmak için 2. bölümünü açıkladığı "öncelikli dönüşüm programları"nın hayata geçip geçemeyeceği konusunda da belirleyici bir karar olması bekleniyor.

BAKANLAR HAKKINDAKİ OYLAMA NASIL YAPILACAK?

Toplantıda milletvekillerinin yapacakları değerlendirmelerin ardından, önce her bakan için ayrı ayrı, “Yüce Divan’a gönderilsin mi gönderilmesin mi?” oylaması yapılacak. Karar, katılanların yarıdan bir fazlasının oyuyla alınacak, yani AK Partili üyeler belirleyici olacak. Yüce Divan kararı çıkarsa bu kez hangi suç veya suçlardan gönderileceği oylanacak. Soruşturma önergesine göre Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında 2, Egemen Bağış hakkında 3, Muammer Güler hakkında ise 4 ayrı suçlama bulunuyor.

HANGİ BAKAN NEYLE SUÇLANIYOR?

ZAFER ÇAĞLAYAN

Zafer Çağlayan: Reza Zarrab’dan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında: 1- Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. 2- Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.

MUAMMER GÜLER

Muammer Güler: 1- Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek ve koruma polisi görevlendirmek. 2- Zarrab’la birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. 3- Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. 4- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

EĞEMEN BAĞIŞ

Egemen Bağış: 1- İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık etmek. 2- Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak. 3- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

TAVASSUT GÖZ YUMMA

Erdoğan Bayraktar: 1- Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmaları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummaları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamaları ve bu eylemlerin bir kısmını Erdoğan Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirmeleri. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut (aracılık) etmesi.